Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

C vill ha gemensamma operationsköer i Skåne

Publicerad: 8 februari 2019, 13:25

Foto: Thinkstock

Centerpartiet vill ha en gemensam operationskö för vissa diagnoser i hela Region Skåne. ”Vi trodde det här fungerade redan, men så är det uppenbarligen inte”, säger Annette Linander, regionråd.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneCentralsjukhuset i KristianstadLasarettet i Landskrona

I en debattartikel i flera skånska tidningar skriver hon och ordförandena i sjukhusstyrelsen i Kristianstad respektive Landskrona att operationer som kan genomföras vid flera sjukhus borde ha en gemensam kö. Det kan röra operationer av höftleder och knän. Annette Linander säger att de fått flera signaler om att patienter ”hålls kvar” vid det sjukhus där den utredande läkaren finns, även om kön till samma typ av operation är kortare vid ett annat sjukhus.

– Vi måste undersöka varför, om det finns budgettekniska hinder. Om patienten vill opereras på ett annat sjukhus och är införstådd med att det blir av en annan läkare, då ska det vara möjligt.

Annette Linander säger att Centerpartiet kommer att driva på, men att det inte finns någon politisk oenighet kring detta inom alliansen som styr i Region Skåne. Att korta köer är prioriterat.

– Vi kommer att ställa frågor till alla sjukhusstyrelser om det här. Det här handlar om diagnoser som inte är livshotande, men som innebär stort lidande för patienterna. Om de kan få en operation snabbare är det också samhällsekonomiskt lönsamt, många är i arbetsför ålder.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev