fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

C vill införa fritt sjukhusval i hela landet

Publicerad: 3 september 2019, 11:43

Patienten ska kunna välja sjukhus redan innan innan vårdgarantind 90 dagar gått, anser Centerpartiet. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Centerpartiet vill låta patienterna fritt få välja sjukhus även inom slutenvården.
– Det är patienten som ska välja vart remissen ska skickas, säger Sofia Nilsson, riksdagsledamot.


LB


Centerpartiet flyttar fram positionerna på vårdområdet. Partiet sitter med i 19 av 21 regionstyren och inför årets stämma har partiet tagit fram ett nytt vårdprogram.

Ett av förslagen är att införa fritt sjukhusval inom slutenvården utan att ta hänsyn till vårdgarantin. Patienten ska få information från vårdgivaren om hur kötiderna ser ut vid landets sjukhus och sedan kunna välja.

Redan i dag finns information om kötider för vissa ingrepp på portalen väntetider.se, som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting, Men det räcker inte, säger Sofia Nilsson, som varit ansvarig för att ta fram programmet.

– Vi vill utvidga det. Vi har tittat på hur systemet ser ut i Danmark och vi tycker att 1177 skulle kunna vara en bra grund för en sådan portal.

Valfriheten ska också fungera som ett incitament för regionerna att förbättra kvaliteten på vården. Målet ska vara att invånarna väljer sjukhusen i den egna regionen, i stället för att välja utomlänsvård.

– Det blir en morot på det sättet. Det driver kvalitet och effektivitet, säger Sofia Nilsson. Hon säger också att en förutsättning för att kunna genomföra ändringen är att den primärvårdsreform som utlovats i januariavtalet genomförs, med fast läkarkontakt.

Förslaget om fritt sjukhusval presenterades också av Kristdemokraterna under Almedalsveckan i somras.

– Jag är väldigt glad över att C ansluter sig till att ändra i patientlagen så att vi kan nyttja ledig kapacitet i hela Sverige, inte minst hos privata utförare, säger Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Centerpartiet vill också att regionerna ska ta fram nationella riktlinjer för patientavgifter, men vid tisdagens pressträff var partiledaren Annie Lööf tydlig med att regionerna fortfarande ska ha ansvaret för vården. Att staten ska ta över är inte aktuellt.

Partiet har också hämtat inspiration från Norge och Nederländerna när det handlar om förslaget om att skapa mindre, barnmorskeledda förlossningsenheter med ett smalare uppdrag utanför sjukhuset. Sofia Nilsson säger att patientsäkerheten är utgångspunkten och att de kvinnor som kan vara aktuella att föda utanför sjukhus ska bedömas utifrån ett antal medicinska parametrar. Dessutom måste det finnas en väl utbyggd ambulans- och helikoptervård i landet. Förslaget är tänkt att öka tillgängligheten på landsbygden.

– Man kan diskutera patientsäkerhet utifrån att föda på en barnmorskeledd klinik eller att riskera att föda i bilen, säger Sofia Nilsson.

Programmet ska antas av partistämman i Karlstad den 26-29 september.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev