Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

C vill satsa mer på sjuksköterskor

Publicerad: 2 Februari 2018, 06:57

Annie Lööf.

Foto: Lina Nydahl

UPPDATERAD Centerpartiet meddelar att partiet vill satsa 600 miljoner kronor per år för att sjuksköterskor ska kunna få specialistutbildning. Dessutom ska sjuksköterskor få 60 000 kronor i examensbonus.


Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

”Utan utbildade, duktiga och drivna medarbetare stannar vården. Vi behöver bli bättre på att belöna och uppmuntra dem som dagligen räddar liv och skapar trygghet”, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf i ett pressmeddelande inför partiets kommundagar som inleds i dag.

Centerns förslag är en dubblering av den summa som regeringen specificerat i en liknande satsning.

På Vårdförbundet är man dock tveksam.

– Vi vet redan att lokala chefer har svårt att släppa de sjuksköterskor som vill läsa vidare. Bara att tappa en enda sjuksköterska kan leda till personalbrist och då tvingas man stänga ned vårdplatser, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, till SVT.

Vårdförbundet vill istället se en lagändring som tvingar arbetsgivarna att skapa tillräckligt många utbildningsanställningar för att täcka behovet av specialistsjuksköterskor.

Centerpartiet föreslår också att sjuksköterskor ska få en examenspremie på 60 000 kronor efter sina första fem arbetsår. Dessutom lovar partiet att arbeta för att 95 procent av patienterna ska få vård inom vårdgarantin och att andelen av befolkningen som har en fast läkarkontakt ska fördubblas.

TT OCH SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev