fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Capio tar över Simrishamns sjukhus

Publicerad: 3 juli 2020, 10:15

Idag drivs Simrishamns sjukhus av Närsjukvården Österlen AB.

Foto: Tomas Bergman

Det privata vårdbolaget Capio Geriatrik tar över driften av Simrishamns sjukhus, meddelar Region Skåne på torsdagen. Socialdemokraterna vänder sig mot beslutet, eftersom det innebär att bland annat gynekologin får flytta.


Cathrine Hofbauer

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se


Avtalet med Capio Geriatrik kommer att löpa från den 1 maj nästa år. Fram till dess är det fortsatt Närsjukvården Österlen AB som ansvarar för driften.

Enligt ett pressmeddelande från alliansstyrda Region Skåne har målet med upphandlingen varit att utveckla och förstärka den öppna specialiserade närsjukvården samt viss slutenvård i sydöstra Skåne. Detta med befolkningens behov i centrum.

Region Skåne skriver också att befolkningen i sydöstra Skåne har en större andel äldre jämfört med andra skånska kommuner och att den äldre befolkningen utgör den största delen av målgruppen för Simrishamns sjukhus.

– Det känns bra att vi avslutat denna viktiga upphandling. Vi känner oss trygga med att Region Skånes medborgare även fortsättningsvis kommer att få nära vård av god kvalitet och med hög tillgänglighet, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne i pressmeddelandet.

Thorleif Nilsen, som är affärsområdeschef för Capio Äldre och även ansvarar för mobil vård på Capio säger:

– Med vår erfarenhet av vård för den äldre patienten ser vi fram emot att tillsamman med Region Skåne utveckla en sammanhållen vård vid Simrishamns sjukhus och i nära samarbete med Capios vårdcentraler i regionen. Capio driver sedan många år vård för äldre patienter i Stockholmsregionen och med vår erfarenhet ser vi stora möjligheter att utveckla Simrishamns sjukhus tillsammans med personalen.

Alla är dock inte lika övertygade om det nya avtalets förträfflighet. Från Socialdemokraternas sida tycker man visserligen att det är bra att det står klart vem som ska driva sjukhuset, men partiet uppger att avtalet betyder att specialiteterna gynekologi, ortopedi och öron-näsa-hals försvinner från sjukhuset.

– Jag tycker inte att kvinnor ska behöva ta sig från Simrishamn för att träffa en gynekolog, säger Anna-Lena Hogerud (S), som är regionråd och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet gäller i sex år. Region Skåne har sedan möjlighet att förlänga avtalet i fyra år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev