Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Centern kräver ändrad patientlag

Publicerad: 16 november 2016, 14:54

Centerns Anders W Jonsson ställer krav för att acceptera bildandet av nya storregioner.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Ändra patientlagen så att patienterna får välja slutenvård i en annan region. Det kräver Centerpartiet för att gå med på en regionöverenskommelse.


Ämnen i artikeln:

SlutenvårdVårdpolitikPrimärvård

I förhandlingarna mellan regeringen, Vänsterpartiet och allianspartierna om regionfrågan kastar Centerpartiet nu upp patientlagen på förhandlingsbordet. För att gå med på en uppgörelse om större regioner kräver Centerpartiet att patientlagen ändras så att rätten att välja vård i en annan region även omfattar slutenvården. I dag finns rätten att välja primärvård i en annan region.

– Det är orimligt att en cancerpatient i östra Värmland inte ska kunna få åka till Örebro för att få strålbehandling, säger Anders W Jonsson (C), vice partiledare och ledamot i riksdagens socialutskott.

I indelningskommitténs förslag ska Värmland tillhöra Västra Götaland, vilket skulle innebära att patienterna åker till Sahlgrenska i Göteborg i stället för i dag när de åker till Örebro. Anders W Jonsson lyfter också fram östra Sörmland där patienterna skulle ha närmare till Karolinska i Huddinge eller till Linköping i stället för till Uppsala eller Örebro i den nya mälardalsregionen som Sörmland föreslås tillhöra.

Kravet på en ändrad patientlag är ett av de krav Centerpartiet kommer att lägga fram när förhandlingarna med regeringen fortsätter torsdag den 24 november.

Relaterat material

KD säger nej till regionförslag

M hotar hoppa av regionsamtal

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev