Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Centern vill reglera nätläkarna

Publicerad: 27 september 2021, 08:44

”Vi ser att de har tillfört otroligt mycket, men de måste integreras i den ordinarie sjukvården. Där finns det olika vägar framåt men vi har inte tagit ställning till exakt hur man ska göra”, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Centerstämman har beslutat att nätläkarna ska ingå i samma ersättningssystem som övrig vård, nå alla och bli en ekonomiskt hållbar vårdform.

Ämnen i artikeln:

NätläkarbolagRegion Jämtland HärjedalenHemtjänstPrimärvårdVård- och omsorgsanalys

T


Virtuella vårdcentraler med nätläkare har ökat kraftigt de senaste åren. De har fungerat som en avlastning för primärvården men också kritiserats för onödiga läkarbesök som tar resurser från primärvården.

Det här vill Centerpartiet komma åt genom en reglering av verksamheten. Patienternas rättigheter ska säkras, verksamheten ska nå alla invånare och vara ”ekonomiskt hållbar”.

Läs mer: Regeringsförslag om nätläkare kommer i höst 

– Vi ser att de har tillfört otroligt mycket, men de måste integreras i den ordinarie sjukvården. Där finns det olika vägar framåt men vi har inte tagit ställning till exakt hur man ska göra, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till TT.

Hållbar vårdform

Ni pratar om en ekonomiskt hållbar vårdform.
– I dag går det på så kallad utomlänsvård, och vi ser att det här bör infogas i det ordinarie ekonomiska systemet. Men vi är inte beredda att gå hårt fram här, för då är risken att patienter inte får tillgång till digitala vårdgivare och det är vi inte beredda att göra, säger Anders W Jonsson.

Det blev ingen stridsfråga på centerstämman. Det blev däremot frågan om ifall kommunerna ska få anställa egna läkare i äldreomsorgen. I dag får kommunerna inte göra det. En motion från Centerkvinnorna om att det borde vara möjligt fick avslag från partistyrelsen och även av stämman.

Orimligt förbud

– Det är ett orimligt förbud. Det är dags att genomföra en förändring så att lagen åtminstone gör det möjligt för kommuner att anställa läkare, sade Malin Bergman från Centerkvinnor.

Hon fick understöd av Gustav Hemming från Stockholms stad.

– Släpp sargen och det regionala läkarmonopolet. Låt läkaren komma till mamma i stället för att tvinga mamma till vården. Kommunala läkare kan stärka hela äldreomsorgens kompetens, det kommer att avlasta regionerna, sade han.

Men Tom Silverklo, regionråd från Jämtland, höll inte med.

– Vi kan inte splittra upp primärvården mera. I så fall ska vi lägga hela primärvården på kommunerna, sade han.

Rätt till kontakt

– Problemet är att det finns inte fler läkare, sade Mattias Larsson från partistyrelsen.

Centerstämman antog partistyrelsens vårdprogram utan några avgörande förändringar.

Äldre ska inte ständigt behöva möta nya människor i äldreomsorgen. Målet bör vara max tio medarbetare per hemtjänsttagare. Centerpartiet vill också se en lag om rätt till fast omsorgskontakt för hemtjänstmottagare.

Äldre ska möta utbildad personal inom äldreomsorgen. Utbildning för omsorg och omvårdnad ska krävas för anställning i äldreomsorg och senast 2030 ska alla som arbetar med omvårdnad inom svensk äldreomsorg minst ha en undersköterskeutbildning.

Nationellt system

Centern vill se ett nationellt system för småskalig hälso- och sjukvård i glesbygd och i socioekonomiskt utsatta områden som samfinansieras mellan staten och regionerna.

Kommuner ska i ett krisläge få rätt att under en begränsad tid kunna neka tillfälligt boende hemtjänst.

Flera ombud efterfrågade ett program för tandvård, men det vann inte stämmans gehör.

Centerstudenternas förslag om att svensk sjukvård ska bli försäkringsfinansierad med obligatoriska, privata sjukvårdsförsäkringar vann inte heller stämmans gillande.

Owe Nilsson/TT

 

Centerns vårdprogram i urval

Vård- och omsorgen digitaliseras. Alla vårdcentraler ska få i uppdrag att erbjuda både fysiska och digitala besök.

 

Ett offentligt mål ska sättas om att det maximalt ska vara 25 medarbetare per chef i välfärdsverksamheten.

 

 Heltäckande e-hälsokonton införs för alla invånare.

 

  Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får i uppdrag att löpande analysera ojämställdhet inom hälso- och sjukvården utifrån kön och genus.

 

Ett fristående nationellt centrum för utveckling av äldreomsorgen ska etableras med möjligheter att samverka internationellt.

 

Det ska finnas möjligheter att utbilda sig till läkare på fler platser i landet.

 

Centerpartiet ska verka för att RUT-avdraget utvidgas med fler tjänster som enbart personer över en viss ålder år har rätt till.

 

Centerpartiet ska driva på för en statlig utredning om reformerad finansiering av välfärden.

 

Fasta sjuksköterskor ska vara knutna till särskilda boenden liksom tillgång till fasta läkare för de boende

 

Utredning av om det behövs en lag om rätt till ledighet för vård av nära anhörig motsvarande vård av barn.

 

Källa: Centerpartiet

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev