torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Chef slår larm till regeringen om bemanningen

Publicerad: 4 april 2017, 09:21

Centrallasarettet i Växjö. Foto: Michael Breider, Dagens Medicin

En vårdchef i Region Kronoberg slår larm till regeringen om att patientsäkerheten är hotad inför sommaren och att bristen på personal kan bli en samhällsfara.

Ämnen i artikeln:

Region KronobergGabriel WikströmVårdpolitik

I ett brev till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) beskriver Annika Hull Laine, centrumchef för kirurgi, kvinno- och barncentrum i Region Kronoberg, bemanningsläget inför sommaren. Hon skriver att Kronoberg aldrig har varit i den situation regionen är i nu.

– Det är väldigt skört inför sommaren, säger Annika Hull Laine till Dagens Medicin.

Hon konstaterar att det kommer att vara svårt att hålla vårdplatser öppna under sommaren på akutmottagningar, operationsavdelningar och intensivvårdsavdelningar på grund av att det inte går att bemanna dem.

I sitt brev skriver Annika Hull Laine att regionen har som mål att vara oberoende av hyrpersonal till 2019. Men just nu klarar inte ens bemanningsbolagen av att förse regionen med den personal som behövs. ”Det här hotar patientsäkerheten och vi kommer inte att kunna erbjuda invånarna den vård de har rätt till”, skriver hon i brevet.

– Jag vill föra upp att den här situationen börjar bli samhällsfarlig nu. Jag vill föra upp till diskussion om det behövs lagar som garanterar att viss sjukvård måste finnas tillgänglig dygnet runt, säger Annika Hull Laine.

Hon konstaterar att det finns skyddslagar som garanterar att polis, försvar och räddningstjänst finns tillgängliga dygnet runt och vill att regeringen överväger om det behövs liknande lagstiftning för sjukvården. Brevet till regeringen är hennes eget initiativ för att skapa en diskussion.

– Jag tror att många medborgare inte är medvetna om hur allvarligt läget är, säger hon.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev