Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Chefer rasar mot att Begler sparkades

Publicerad: 4 maj 2018, 14:37

Ann-Marie Begler.

Obegripligt och häpnadsväckande. Kritiken från ett gäng högt uppsatta chefer och tidigare generaldirektörer är stenhård mot regeringens beslut att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.


Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

– Det här är ett missbruk av utnämningsmakten, det här är farligt, säger Adriana Lender, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan.

I förra veckan meddelade socialminister Annika Strandhäll (S) att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler får sparken. Hon fick av ministern omdömet jätteduktig, lysande chef och att hon gjort ett bra jobb.

– Inte ett enda argument att hon inte skulle klara uppdraget. Det blir ju helt obegripligt, helt ofattbart, säger Adriana Lender.

I ett brev till socialminister Annika Strandhäll kräver 15 högt uppsatta chefer inom Försäkringskassan och andra myndigheter samt tidigare generaldirektörer att regeringen återinsätter Begler som chef för myndigheten.

– Vi såg ut som fågelholkar allihopa, vad är detta, det kan inte vara sant, att bli sparkad utan motivering, säger Adriana Lender som undrar vilket budskap regeringen vill sända till andra myndighetschefer.

Beslutet beskrivs av undertecknarna som ”ett missbruk av regeringsmakten”.

”Det går inte, enligt vår uppfattning, att förstå regeringens agerande på annat sätt än att i regeringen ingående partier uppfattat den kritik som framförts mot Försäkringskassan som en belastning inför valet”, skriver cheferna i brevet.

–  Valet närmar sig och LO är på krigsstigen, säger Lender.

Sedan Begler tillträdde 2015 har sjuktalen i Sverige minskat. Samtidigt har Försäkringskassan också kritiserats för att vara för hård i bedömningen av personers rätt till sjukpenning, sjukersättning och statlig assistansersättning för funktionshindrade. Men hon och hennes medarbetare har också haft mycket klara order från regeringen att få ner sjuktalen och kostnaderna i sjukförsäkringen och assistansersättningen.

Annika Strandhäll skriver nu i en kommentar till protestbrevet att det brast i samordningen med andra myndigheter.

”När regeringen nu ytterligare förtydligar uppdraget om stöd till individen var det vår bedömning att det krävdes ett mer lyhört ledarskap för den uppgiften. Vid vårt senaste möte blev därför slutsatsen att ett ömsesidigt förtroende för Ann-Marie Beglers möjligheter att leda Försäkringskassan saknades”, skriver Strandhäll.

Men enligt Adriana Lender bad Försäkringskassan regeringen om att se över lagstiftningen för att förbättra detta.

–  Men det har man inte brytt sig om, säger Lender.

Fakta: Ville inte sluta

Ann-Marie Beglers tillträdde posten som generaldirektör för Försäkringskassan i september 2015. Hennes förordnande sträckte sig till 2021 och hon uppgav själv att hon inte ville sluta.

Den 27 april meddelade regeringen att hon får sparken.

TT

Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev