söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Civilministern pressas om vårdmomsen

Publicerad: 30 juli 2019, 11:14

Civilminister Ardalan Shekarabi får nu frågan om snedvriden konkurrens på grund av vårdmomsen. Frågan har tidigare riktats mot finansminister Magdalena Andersson. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M) frågar civilminister Ardalan Shekarabi (S) om vilka åtgärder han tänker vidta för att momsen på inhyrda vårdtjänster inte ska snedvrida konkurrensen mellan privata och offentliga vårdgivare.

Ämnen i artikeln:

Vårdmoms

SH


Frågan inkom till Riksdagsförvaltningen i går, den 29 juli. Detta trots att skatteutskottet redan i juni tog beslut om ett utskottsinitiativ, där regeringen uppmanas att skyndsamt göra en konsekvensanalys av Skatteverkets tolkning av momsplikten för konsultlösningar i vården, och vid behov föreslå åtgärder som neutraliserar konsekvenserna för vårdgivare.

I sin fråga till civilministern, vars områden bland annat är kommuner och regioner, hänvisar riksdagsledamoten Margareta Cederfelt till branschorganisationen Vårdföretagarnas egen undersökning. I den framkommer bland annat att närmare hälften av de privata vårdföretagen anser att de inte klarar sin grundbemanning utan att anlita egenföretagare eller inhyrd personal.

Efter Skatteverkets beslut om att moms på inhyrda vårdtjänster ska gälla har Vårdföretagarna, även ihop med Läkarförbundet, drivit frågan och uppvaktat beslutsfattare och politiker.

Den så kallade vårdmomsen, det vill säga moms på inhyrd vårdpersonal och inhyrda vårdtjänster, började gälla den 1 juli. De ärenden som har tagits upp i Skatterättsnämnden har alla beslutats enligt Skatteverkets linje om momsplikt, som Dagens Medicin rapporterat.

Frågan till civilministern ska besvaras senast den 12 augusti.

Relaterat material

Stor oro för vårdmoms

”Det blir förödande för kompetensförsörjningen”

Vårdmomsen ska analyseras av regeringen

Stärkt besked i momsfrågan

Första ärendena om vårdmoms avgjorda

Skatteverket: Datumet för vårdmoms ligger fast

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev