Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Covid-sms skickas till hela Sverige

Publicerad: 11 december 2020, 13:24

Foto: Getty Images

Hela Sveriges befolkning ska informeras om coronareglerna i ett massutskick av sms. I 22 miljoner meddelanden uppmanas alla att följa smittskyddsråden.


Ämnen i artikeln:

Covid-19

De nya nationella föreskrifterna och råden för att förhindra smittspridning börjar gälla på måndag. De ersätter de lokala råden.

För att ingen i landet ska missa det har regeringen gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skicka ut sms till hela befolkningen. Det ska ske i nära anslutning till att de nationella råden träder i kraft.

 –Myndigheternas råd är inte några allmänna tips. De ska följas, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Massutskicket görs med hjälp av de fyra största mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre. Enligt uppgift finns runt 22 miljoner abonnemang i hela landet.

– De har på frivillig grund ställt upp med det praktiska genomförandet. De gör en viktig insats för att minska smittspridningen i Sverige, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Myndigheterna kommer i sms:et också att passa på att uppmana allmänheten att följa råden mot smittspridning inför helgerna.

– Nu i detta svåra läge inför jul och nyår vill vi ge svenska folket ytterligare en påminnelse, säger Mikael Damberg.

Massutskicket ingår inte i systemet för viktig meddelande till allmänheten, VMA, utan är något helt nytt.

VMA har kunnat skickas ut som sms sedan 1 juli 2017, till människor som befinner sig i ett visst område. Det är ett komplement till meddelande i radio och TV. VMA används dock bara för att varna när något allvarligt har hänt som utgör omedelbar fara för liv, hälsa, egendom eller miljö.

Peter Wallberg

Lars Larsson

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev