fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Covidvaccineringen granskas – centerprofil blir utredare

Publicerad: 13 juli 2022, 11:53

Anders W Jonsson är sjukvårdspolitisk talesperson för Centern.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Regeringen tillsätter en utredning som ska titta på arbetet med vaccineringen mot covid-19. Utredare blir barnläkaren och centerpartisten Anders W Jonsson.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinJuli 2022Anders W Jonsson (C)Covid-19

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Syftet med den här utredningen är att lära för framtiden. Vi ska använda lärdomar från den omfattande vaccinationsinsats som det svenska samhället gemensamt stod inför. Det är så vi lär oss inför kommande kriser, pandemier och epidemier, sa socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på onsdagen.

Läs mer: Ökande covidsmitta - statistik om sjukhusvårdade ska samlas in 

Uppdraget är brett. Anders W Jonsson, i dag riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson hos Centern, ska bland annat titta på det gjorda arbetet med att säkerställa tillgången till vaccin. Han ska också utvärdera förberedelser och genomförande av vaccineringen, samt hur rapporteringen av biverkningar och covidbevis har hanterats.

– Jag tycker att det är klokt att man tar tillfället i akt nu att genomföra en ordentligt stor, bred utvärdering. Syftet med här handlar om att nästa gång vi drabbas av en pandemi, för förr eller senare kommer det här igen, då ska vi ha lärt oss så mycket som möjligt av de insatser som gjordes under de här åren för att kunna göra ett ännu bättre och skarpare arbete, sa Anders W Jonsson på pressträffen.

Utredningen ska vara klar i november nästa år.

Vaccineringen startade i december 2020 och över 22,5 miljon doser har hittills administrerats i Sverige. Enligt Lena Hallengren har i dag över 85 procent av svenskarna tagit två doser vaccin. Över 65 procent har också tagit en tredje dos, vilket är vad som räknas som en grundvaccination för vuxna.  Bland äldre och riskgrupper har över 70 procent tagit fyra vaccindoser mot covid-19.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev