Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Dag Larsson på väg mot tung ordförandepost

Publicerad: 23 mars 2015, 14:03

Dag Larsson (S).

Foto: Magnus Selander

Dag Larsson (S) föreslås bli ny ordförande i sjukvårdsdelegationen hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


Dag Larsson är landstingsråd i Stockholms läns landsting. Han var varit med i delegationen i åtta år och intar rollen som ordförande om SKL:s nya styrelse följer förslaget när beslutet fattas på onsdag.

Hur ser du på uppdraget?

– Jag har ju suttit länge i sjukvårdsdelegationen och tycker att det är mycket bra arbete som har genomförts där kring exempelvis införande av nya läkemedel och den överenskommelse som finns kring preventivmedel. Det har skett kraftfulla förbättringar, säger Dag Larsson (S).

Och vad ser du som den viktigaste frågan för sjukvårdsdelegationen framöver?

– Den kanske största frågan handlar om jämlikhet och jämlik vård. Det finns förfärande stora orättvisor i vårdens tillgänglighet i olika socioekonomiska grupper.

Hittills har diskussionen oftast handlat om orättvisor mellan regioner och landsting. Tror du att du har mandat att ändra fokus?

– Ja, jag tror att det går. Jag skulle vilja lägga mer tyngd på att det skiljer mellan olika medborgare.

Du ska också ena landsting och kommuner, och du kommer från landstingshållet.

– Ja, men jag har ju ett förflutet som kommunpolitiker i Stockholms kommun, så jag har stor förståelse för hur det är att vara kommunpolitiker och också hur det är att bråka med besvärliga landstingspolitiker, säger Dag Larsson.

Mats Eriksson (M) som nu lämnar ordförandeposten hamnade näst överst på Dagens Medicins maktlista.

– Ja, Mats Eriksson är väldigt duktig på att samla folk oavsett politiskt parti. Det är en klok karl det där och det blir en grannlaga uppgift att försöka axla hans mantel. SKL och sjukvårdsdelegationen handlar ju om att samla breda majoriteter.

Landstingsrådet Anders Henriksson (S), som tidigare satt i SKL:s arbetsutskott, väntas väljas till förste vice ordförande i SKL på kongressen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev