tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Dålig styrning spräckte budgeten

Publicerad: 28 augusti 2019, 09:46

Nya sjukhusområdet i Helsingborg.

Foto: Hammer Schmidt Lassen Architects

Skenande kostnader som kunnat upptäckas tidigare, oklar styrning och många projektledare. Kritiken är massiv när revisionsbyrån PWC granskat nya sjukhusbygget i Helsingborg.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneHelsingborgs lasarett

I dag vet ingen vad notan för det nya sjukhuset i Helsingborg kommer att landa på. Klart är bara att regionledningen drog i nödbromsen i mars och att politikerna i januari nästa år ska ta ställningen till ett nytt förslag om hur sjukhuset ska se ut.

Under tiden har PWC på uppdrag av Region Skåne analyserat hur byggprojektet skötts hittils. En slutsats är att det råder stor osäkerhet kring kostnaderna. Först skrevs kostnaderna upp från 4,8 miljarder kronor till 6,1 miljarder och sedan till 10,2 miljarder kronor. Fast PWC menar att även den sista summan är ”förenad med stor osäkerhet” så det kan bli ännu dyrare.

Det finns flera förklaringar till att budgeten spräckts, konstaterar rapporten. De initiala kalkylerna var till exempel schablonmässigt gjorda. Därutöver har ständiga förändringar och tillägg från verksamheten påverkat negativt. Det menar PWC bottnar i ”oklar styrning, oklarhet om vem som fattar beslut om tillägg, vem som är byggherre samt brist på besked till byggprojektledningen”.

Till exempel har byggprojektet haft fem olika huvudprojektledare.

– Jag tror att byten av projektledare har varit hämmande för projektets styrning över tid. Byggprojekt av det här slaget är komplext, det pågår under lång tid och är många inblandade. Då är det viktigt att roller är tydliga, att rapporteringsvägar är tydliga, att det är ett ansvarstagande, säger regiondirektören Alf Jönsson till SVT Skåne.

Enligt PWC hade de stigande kostnaderna sannolik kunnat förutses och hanterats tidigare om det funnits bättre rutiner för rapportering. Rapporter som avvikelser har till exempel lämnats till en styrgrupp som inte fört dem vidare uppåt i hierarkin.

Relaterat material

Sjukhusbygget i Helsingborg tog inte hänsyn till vården

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev