Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Dämpad stämning hos Folkpartiet

Publicerad: 14 september 2014, 18:53

Barbro Westerholm

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Det blev tyst på Folkpartiets valvaka efter vallokalsundersökningen. Partiets vårdpolitiker är oroliga för vad en rödgrön vårdpolitik kan innebära.


När SVT:s stora vallokalsundersökning presenterades klockan åtta gick en suck genom lokalen på Folkpartiets nationella valvaka på Hilton Slussen i Stockholm. Enligt undersökningen går Folkpartiet tillbaka från 7,1 procent 2010 till 6 procent i årets val. De folkpartistiska sjukvårdspolitiker som Dagens Medicin mötte på valvakan var besvikna. De var också oroliga över den sjukvårdspolitik som en socialdemokratiskt ledd regering kommer att föra.

– Om Socialdemokraterna lutar sig mot Vänsterpartiet så riskerar vi att alla privata vårdcentraler tvingas stänga ner. Och då vet vi inte vad som händer med de anställda där, det finns en risk att de åker till Norge och att vi får en större sjuksköterske- och läkarbrist än någonsin, säger Barbro Westerholm, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson för Folkpartiet.

Daniel Forslund, chefsstrateg på Vinnova och kandidat till landstingsfullmäktige i Stockholm, var bekymrad inför vad en svag rödgrön regeringen och ett osäkert läge i riksdagen kommer att innebära för anslagen till forskningen.

– Med en så skör regering kan det bli skakigt med anslagen till forskningen, säger Daniel Forslund.

När Dagens Medicin möter honom strax efter åtta har han fortfarande hopp om att alliansen kan segra i Stockholms läns landsting. Anna Starbrink, folkpartistiskt landstingsråd i Stockholm, vill däremot inte spekulera något om utgången i Stockholms läns landsting.

– Jag vågar inte sia något om det än. Vi får vänta några timmar, säger Anna Starbrink.

Relaterat material

Vårdpartietskåne

Lund röstar för fler vårdplatser

Rödgröna leder i vallokalsundersökning

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News