Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Danderyds sjukhus kan komma att säljas

Publicerad: 10 mars 2015, 07:58

Danderyds sjukhus.

Foto: Ellinor Algin

Politikerna i Stockholm öppnar upp för ytterligare privatiseringar.

Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusCapio S:t Görans sjukhusStockholms läns landsting

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


En ny rapport från Stockholms läns landsting har jämfört produktiviteten, kostnaderna och kvaliteten på vården mellan de tre akutsjukhusen Södersjukhuset, Capio S:t Görans sjukhus och Danderyds sjukhus.

Enligt Svenska Dagbladet är det privatägda Capio S:t Görans sjukhus som står sig bäst i jämförelsen vilket i sin tur har fått sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) att åter börja fundera över privatiseringar.

– Jag tar gärna upp diskussionen igen så att vi får upp frågan på bordet. Det vore spännande och med den här rapporten som grund är det rimligt att diskutera hur vi ska öka effektiviteten på våra akutsjukhus. Det kan handla om Danderyd men också om andra sjukhus, säger hon till tidningen.

Oppositionen vill inte att Danderyds sjukhus säljs och påpekar att Capio S:t Görans sjukhus var effektivt även före privatiseringen

– Akutsjukvården står inför en jätteomställning i samband med att Nya Karolinska sjukhuset öppnar om drygt ett år och vård måste flyttas ut från akutsjukhusen. Att då privatisera med en ytterligare uppstyckning av vården som följd, skulle inte bidra positivt i det omställningsarbetet, säger Erika Ullberg (S), oppositionsfinanslandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Rapporten

Capio S.t Görans sjukhus producerar 3–6 procent billigare vård än Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Capio S.t Görans sjukhus har en högre produktion per anställd och även högre kostnader per anställd, något som ska bero på att sjukhuset har högre löner än de båda andra sjukhusen.

Källa: Svenska Dagbladet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev