Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Danska läkare stöder vårdens centralisering

Publicerad: 7 juni 2018, 04:00

Dansk koncentration. Operationer av äggstockscancer gjordes på 22 olika sjukhus men har koncentrerats till fyra - något som gjort stor skillnad för resultatet.

Foto: Thinkstock

I Danmark infördes en ny modell för högspecialiserad vård redan 2011. Läkarfacket ser positivt på centraliseringen trots att enskilda beslut har gjort ont.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

I Sverige har debatten om den högspecialiserade vården, efter Dokument inifråns program i maj, främst handlat om felaktiga utgångs­punkter och beräkningar i Måns Roséns utredning. När utredningen kom 2015 var dock de flesta remiss­instanser relativt positiva till en koncentration av vården.

I Danmark kallas det ”specialeplanlæggningen” och har hela tiden haft stöd av det danska Läkarförbundet.

– Vi tyckte det var bra att få kontroll på vem som gör vad, vissa operationer var det för många som gjorde och det fanns ett behov av koncentration, säger Andreas Rudkjøbing, ordförande i Lægeforeningen.

Som ett exempel tar han operationer av äggstockscancer som gjordes på 22 olika sjukhus men nu görs på fyra, vilket har gjort stor skillnad för resultatet.

Sedan beslutet fattades 2006 i Danmark har det gått undan. Kring 10 procent av all sjukhusvård är centraliserad till ett begränsat antal sjukhus på antingen nationell eller regional nivå. Men det har inte alltid varit okomplicerat. Andreas Rudkjøbing beskriver hur smärtsamt det har varit för framför allt de stora sjukhusen, Rigshospitalet i Köpenhamn och Århus universitetssjukhus, att förlora prestige­fulla specialfunktioner till andra sjukhus.

– Enskilda beslut kan göra mycket ont men generellt tycker specialitetsföreningarna att principerna och processen är bra och rätt, säger han.

Den andel av den danska vården som har koncentrerats till ett fåtal sjukhus består av ett tusental så kallade specialfunktioner, det vill säga områden. Sjukhusen ansöker om att få de olika specialfunktionerna. Övriga 90 procent av vården bedrivs i hela landet.

Det är helt och hållet tjänstemän på Sundhedsstyrelsen, motsvarande Socialstyrelsen, som slutgiltigt bestämmer vilken högspecialiserad vård som ska bedrivas på vilka sjukhus. Sundhedsstyrelsen ska sedan följa upp besluten och har rätt att ändra och återkalla dem.

– Alla beslut fattas på vetenskaplig grund och politikerna kan inte ändra dem, bara försöka påverka genom rådgivning, förklarar Niels Moth Christiansen, chefskonsulent på myndigheten.

Till sin hjälp har tjänstemännen experter från läkarprofessionen och tjänstemän från de fem regionerna.

I Sverige har läkarkåren uttryckt oro för konsekvenser av en centralisering. Att små sjukhus ska bli mindre attraktiva och få problem att rekrytera, ST-utbildningen kan äventyras och själva utgångspunkten – att centralisering räddar fler liv – har ifrågasatts.

En del känner Andreas Rud­kjøbing igen från Danmark.

– På sjukhus utan specialfunktioner säger de att det är svårare att rekrytera läkare jämfört med tidigare. Patienten måste få god vård på ett fåtal ställen men läkarna måste också få tillgång till intressanta upp­gifter, det är en balans, säger han.

Vad gäller ST-tjänster gör alla sin tjänstgöring både på sjukhus med och utan specialfunktion, det är klart från början när tjänsten söks.

En nackdel med den danska modellen är att den är så detaljerad att den blir tung att manövrera och följa upp.

– Vi på Sundhedsstyrelsen litar på att vårdgivarna gör det vi kommit överens om. För det mesta delar vi samma intressen, att patienterna ska få bra behandling och att resurserna används effektivt, säger Niels Moth Christiansen.

Han föreslår att Sverige möjligen kan låta sig inspireras av Danmark.

– Men jag förstår att era förutsättningar är annorlunda, Sverige är större till exempel, så gör det på ert eget sätt.

Relaterat material

Vi måste dra i nödbromsen

”Koncentration av kirurgi vid äggstockscancer räddar liv”

”Nu får det vara nog med insinuationer”

”Regeringens utredare får inte fuska med fakta”

Kirurger kritiska till utredningen

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev