Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Därför sprack regionförhandlingarna

Publicerad: 25 november 2016, 13:08

Foto: Thinkstock

Oseriöst politiskt spel eller ovilja att kompromissa. Uppfattningen om varför förhandlingarna om regionfrågan sprack går isär.


Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson säger att hans parti var redo att komma överens med regeringen i regionfrågan. Men hans bild är att regeringen inte var villig att gå Centerpartiet till mötes på de krav partiet ställde.

– Det sista mötet var fjärde gången vi sågs och då det blev det helt uppenbart att vi hade helt olika bild av vad vi vill. Vi vill rita kartan utifrån landet, regeringen vill rita kartan utifrån Stockholm, säger Anders W Jonsson.

Centerpartiet hade ställt ett antal krav om decentraliseringar. Det handlade bland annat om att flytta resurser för arbetsmarknadspolitiken till regionerna och att införa regionala skattebaser som skulle innebära att en del av intäkterna från till exempel vattenkraften stannade kvar där den producerades. Dessutom ville Centerpartiet göra om patientlagen och ge patienterna rätt att välja slutenvård i den region de ville åka till.  Om regeringen hade gått med på dessa krav skulle partiet enligt Anders W Jonsson ha varit redo att komma överens om en regionreform som innebar en sammanslagning av Västra Götaland och Värmland och en ny Svealandsregion 2019.

– Regeringen hade en möjlighet att komma överens med oss om en regionreform. Men de ville inte möta våra krav. De kunde bara erbjuda oss luddiga formuleringar, säger Anders W Jonsson.

Men regeringens uppfattning är att Centerpartiet aldrig var villigt att komma överens.

– Det har varit ett politiskt spel. För dem var det viktigare att hålla ihop Alliansen än att komma överens i regionfrågan, säger Annelie Roswall Ljunggren, statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Hennes bild är att Centerpartiets krav på överenskommelser om skarpa lagförslag om decentralisering inte var realistiska.

– Vi kan inte sitta och bestämma saker i slutna rum på finansdepartementet som vi inte har något beslutsunderlag till. Det är inte seriöst att bedriva politik på det sättet, säger Annelie Roswall Ljunggren.

Hon säger att regeringen har varit kompromissvillig genom att gå Centerpartiet till mötes om vilka regioner som skulle vara aktuella och att utesluta tvångssammanslagningar av kommuner. Enligt henne hade regeringen också varit villig att utreda flera av de förslag om decentralisering som Centerpartiet krävde. Däremot var regeringen inte villig att ändra patientlagen för att ge patienter rätt att välja slutenvård.

– Den frågan är alldeles nyss utredd och utredningen kom fram till att landstingens möjligheter till planering och kontroll över sin ekonomi var viktigare än patienternas valfrihet i slutenvården, säger Annelie Roswall Ljunggren.

Regeringen kommer nu att lägga regionfrågan åt sidan, men går däremot vidare med Måns Roséns utredning om den högspecialiserade vården.

– Vi kommer att återvända med förslag på det området under nästa år. Bland annat baserat på Måns Roséns förslag, säger Annelie Roswall Ljunggren.

När det gäller den högspecialiserade vården finns det kanske större förutsättningar att nå en blocköverskridande överenskommelse.

– Det krävs en nationell samordning av den högspecialiserade vården. Regeringen behöver gå vidare med de förslag som Måns Rosén har lagt, säger Anders W Jonsson.

Relaterat material

Vårdförbundet och Läkarförbudet kritiska efter regionkollaps

Regionsamtal havererar

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev