Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

De är oense om hur rena vårdens händer behöver vara

Publicerad: 20 februari 2014, 14:23

Majoriteten i landstingsstyrelsen i Dalarna tycker att sjukvården behöver följa basala hygienrutiner lite lagom noga, till 70 procent. Oppositionen kräver 100 procent.


Följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler ska i Landstinget Dalarna ha en resultatnivå på 70 procent i år, efter ett beslut i landstingsstyrelsen vars majoritet utgörs av S, V och MP.

Alliansen ihop med Sjukvårdspartiet i Dalarna protesterade och reserverade sig mot beslutet. Clas Jacobsson (M) yrkade på en 100 procentig efterlevnad.

Björn Hammarskjöld, politisk sekreterare för Dalarnas sjukvårdsparti, tog sig en titt i lagen och i Socialstyrelsens föreskrifter om grundläggande hygien i vården.

– Man kan ju inte ta ett landstingsbeslut, ett politiskt beslut, som har lägre krav för vården än vad Socialstyrelsen har. Det är helsjukt, säger Björn Hammarskjöld till Dagens Medicin och fortsätter:

– Hygienfrågan är jätteviktig, hur ska vi annars kunna ge en bra och säker vård.

Hur tror du att beslutet påverkar sjukvården?

– Man sanktionerar ju lagbrott. Vi har ju lagar som talar om hur man ska uppföra sig inom vården och de bryts kontinuerligt, säger Björn Hammarskjöld.

Dagens Medicin har sökt flera landstingsråd i Dalarna för att få en kommentar från majoriteten.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev