torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

De kräver en ny välfärdsutredning

Publicerad: 21 maj 2015, 07:13

Allianspartierna anser att det behövs en ny utredning om vinster i välfärden. De hoppas på stöd från SD.

Ämnen i artikeln:

VälfärdsutredningenVårdpolitikVinster i välfärden

Den nya utredningen ska, enligt Svenska Dagbladet, ha fokus på tre områden. Att en tillståndsplikt införs för både offentliga och privata aktörer. Att det sker en prövning av vilka som äger och leder företag som bedriver välfärdsverksamhet med offentlig finansiering. Och slutligen att kraven på uppföljning och kvalitet blir tydligare.

Ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson (M) tycker att regeringens pågående utredning är alldeles för hårt inriktad på att begränsa företagens möjligheter att verka. Direktiven till enmansutredaren Ilmar Reepalu lägger en våt filt över hela välfärdssektorn och riskerar att återinföra olika monopol, anser han.

Allianspartiernas förslag behandlas i dag, torsdag, av finansutskottet i riksdagen. För att få en majoritet krävs stöd från Sverigedemokraterna. SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger till TT att partiet sannolikt yrkar på bordläggning för att hinna titta på förslaget i lugn och ro. Spontant säger han att han ser en del beröringspunkter.

Regeringens utredning tillsattes i mars och ska vara klar med sitt slutbetänkande i november 2016. Frågan om tvånget för landstingen att ha lagen om valfrihetssystem, Lov, ska rapporteras redan i november 2015.

Branschorganisationen Vårdföretagarna anser att förslaget från allianspartierna är ett steg i rätt riktning.

– Men det är otillräckligt. Detta hindrar inte den ursprungliga utredningen att fortsätta sitt uppdrag, och den destruktiva oron bland vårdens entreprenörer och finansiärer består, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

Han anser att regeringen och oppositionen i konstruktiv anda bör komma överens om en gemensam utredning om hur man säkrar och utvecklar både kvaliteten och valfriheten i välfärden.

Relaterat material

Även missbruksvård ska vinstbegränsas

Vinstutredningen nytt försök att avskaffa tvånget i vårdvalet

Tvångs-Lov blir kvar

Stopplag för sjukhus på gång

”Seriösa företag har ingen anledning att oroa sig”

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev