Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

De ska rita om sjukvårdskartan

Publicerad: 2 juli 2015, 10:33

Regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi (S) har gett Kent Johansson (C) och Barbro Holmberg (S) uppdraget att rita om Sveriges sjukvårdskarta.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Regeringen har utsett vilka utredare som ska göra om regionindelningen i Sverige.


Uppdraget går till Kent Johansson (C) tidigare regionråd i Västra Götaland och till Barbro Holmberg (S), tidigare minister och nu avgående landshövding i Gävleborg.

– Det här blir bra. Vi har fått en person med en bred erfarenhet av regioner och landsting och en med en stark statlig förankring, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Dagens Medicin.

Utredarna ska komma fram till ett förslag om en ny indelning av den statliga förvaltningen och av landstingen och regionerna. De ska bland mycket annat ta hänsyn till vad som är lämpligast för att hälso- och sjukvården ska kunna bedrivas på ett effektivt och jämlikt sett.

– Vi hoppas att få ett förslag redan under denna mandatperiod, säger Ardalan Shekarabi.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gör tummen upp för regeringens val av utredare.

– Men vi utgår från att arbetet med att ta fram förslag till nya regioner kommer att ske i nära samarbete med företrädare för kommuner och landsting, säger Lena Micko, SKL:s ordförande i ett pressmeddelande.

Det var i april som Ardalan Shekarabi blåste liv i den segslitna frågan om indelningen i landsting och regioner. Siktet är inställt på att dagens 21 sjukvårdshuvudmän ska bli betydligt färre. 6-7 är en siffra som oftast nämns i diskussionen.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev