Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Delar av Socialstyrelsens behörighetsavdelning kan få flytta

Publicerad: 19 juni 2019, 09:33

Härnösand kan vara den nya postadressen för 25 av de personer som handlägger ansökningar om legitimationer vid Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

I en statlig utredning som i veckan lämnades över till regeringen föreslås att 80 årsarbetskrafter flyttas från statliga myndigheter i Stockholm till Specialpedagogiska skolmyndigheten i Härnösand. Bland de berörda myndigheterna finns Socialstyrelsen och mer specifikt den del av myndigheten som handlägger legitimationsansökningar.

Av de totalt 80 årsarbetskrafterna på Socialstyrelsen som handlägger legitimationsärenden föreslår utredningen att 25 flyttas 43 mil norrut. Samtidigt konstaterar utredningen att en större andel av ärendena som handläggs inte går att standardisera och skriver därför att deltidsanställda sakkunniga, HSAN-jurister och kanske några ytterligare personer, inte bör övervägas för omlokalisering.

De långa handläggningstiderna vid Socialstyrelsens legitimationsverksamhet har länge varit föremål för kritik, vilket utredningen tycks notera:

”Beträffande Socialstyrelsens legitimationsverksamhet bör dock påpekas att det vid en eventuell omlokalisering måste beaktas att handläggningstiderna inte får bli påtagligt längre ens under omställningsfasen.”

Zara Warglo, tillförordnad avdelningschef för Socialstyrelsens avdelning för behörighet och statsbidrag, skriver i ett mejl till Dagens Medicin att myndigheten ska analysera förslaget.

”En viktig faktor för samarbetet och bra resultat är att vi är samlokaliserade. Det finns generellt stora fördelar och vinster i samarbete mellan myndigheter men vilka synergier som konkret skulle uppnås i detta fall framgår inte av utredningens förslag, och jag har i nuläget svårt att direkt kunna peka på detta”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev