Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Delar av Sollefteå sjukhus kan läggas ner

Publicerad: 21 augusti 2015, 08:36

Framtiden är oviss för Sollefteå sjukhus.

UPPDATERAD. Landstinget Västernorrland står inför en ”ekonomisk katastrof” och ett förslag på lösning är kraftiga neddragningar i Sollefteå.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Enligt Tidningen Ångermanland finns det ett tjänstemannaförslag som går ut på att all operativ verksamhet, BB och Österåsens hälsohem i Sollefteå läggs ner. Laboratorieverksamheten ska enligt förslaget bara vara öppen dagtid och i princip blir det då bara medicinavdelningarna kvar på Sollefteå sjukhus.

– Det blir inget akutsjukhus längre, säger en källa till tidningen.

Landstingsrådet, och tillika landstingsstyrelsens ordförande, Elisabet Strömqvist (S) bekräftar att det finns ett förslag men vill utöver det inte kommentera det. Hon kallar även landstingets ekonomiska situation för exceptionellt svår.

– Vi går mot en ekonomisk katastrof om vi inte gör någonting nu. Vi gick in med 221 miljoner kronor back från år 2014 och prognos och kalkyl pekar mot 1–1,5 miljarder i underskott 2018 och inget eget kapital, säger Elisabet Strömqvist till Tidningen Ångermanland.

När Dagens Medicin får kontakt med Elisabet Strömqvist är hon noga med att påpeka att tjänstemannaförslaget är ett första underlag som nu ska beredas politiskt i hälso- och sjukvårdsnämnden. Inga beslut är fattade.

Samtidigt upprepar hon att landstinget befinner sig i en djup ekonomisk kris.

– Och vi hukar inte för ansvaret.

Om de här neddragningarna genomförs, kommer ni då fortfarande att kunna leva upp till ert landstingsuppdrag och erbjuda medborgarna hälso- och sjukvård?

– Det vi har sagt, och det vi fortfarande står för, är att vi ska ha tre sjukhus i länet. Vi har också lagt stor vikt att vi ska säkra det akuta omhändertagandet

Går det ihop då? Om det inte går att operera patienter i Sollefteå eller få svar på prover under jourtid?

– Det är de frågorna hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att ställa och få klarlagda från professionen.

Vad är din bedömning nu?

– Det är för tidigt för mig att bedöma det. Det politiska ansvaret ligger på nämnden.

Enligt Elisabet Strömqvist finns ingen direkt koppling mellan tjänstemannaförslaget och de massuppsägningar som tidigare under våren skett vid Länssjukhuset Sundsvall Härnösand.

Hon berättar att tjänstemannaförslaget även kommer fram till att det behövs en intäktsförstärkning för att rädda landstingets blödande ekonomi. I förslaget finns tre olika kalkyler som innefattar en skatteökning på noll kronor, 50 öre respektive 80 öre.

Om ni höjer skatten med 80 öre, har ni ekonomi i balans då om några år?

– Då får vi betydligt bättre förutsättningar. En tioöreshöjning motsvarar 50 miljoner kronor.

Men räcker det?

– Det blir lite svårt att svara på den frågan, det blir närmast hypotetiskt. Men vi har satt ett politiskt mål att vi ska se en förändring i ekonomin under mandatperioden.

Elisabet Strömqvist kan inte svara på när förslaget kommer att vara färdigberett i hälso- och sjukvårdsnämnden. Beslut om eventuella skattehöjningar fattas dock av landstingsfullmäktige i november i samband med klubbandet av 2016 års budget.

Oppositionsrådet Per Wahlberg (M) säger till Sveriges Radio Västernorrland att länet även fortsättningsvis ska ha tre sjukhus och att det inte är någon bra lösning att stänga ner delar av Sollefteå sjukhus.

Han fick veta om förslaget via media på torsdagen.

– Jag trodde dessutom att vi skulle ha en blocköverskridande diskussion och att oppositionen skulle få vara med och tycka till, så jag tycker att det är beklämmande att det är den här nivån på förslagen som kommer, säger han till radion.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev