Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Den här kvällen borde bli blockpolitikens begravning”

Publicerad: 10 september 2018, 06:25

Stefan Löfven gjorde tydligt i sitt tal söndag natt att han vill ha ett regeringssamarbete över blockgränsen. Sjukvårdsminister Annika Strandhäll önskar samarbete med Centerpartiet.


Ämnen i artikeln:

Valet 2018Annika Strandhäll

Länk till video

– Blockpolitiken fördummar och riskerar att försvaga Sverige, sa statsministern i sitt tal vid midnatt. Den här kvällen borde därför borde bli blockpolitikens begravning.

Inte lång stund innan Stefan Löfven väntades upp på scenen på Socialdemokraternas valvaka, som sista partiledare att tala inför partivänner och Sveriges tv-publik, justerades resultatet till de rödgrönas fördel. Klockan 00.01 visade resultatet 144 för de rödgröna och 142 för Alliansen, en siffra som senare blev ännu jämnare – 143 till Alliansen på bekostnad av Sverigedemokraterna som fått 62 mandat.

– Nu har väljarna sagt sitt. Nu är det upp till alla oss anständiga partier att vänta in det slutgiltiga resultatet och sedan förhandla fram en handlingskraftig regering. Nu krävs pragmatism, eftertanke och lugn, sa statsministern, som uppmanats att avgå från flera partiledare och partiföreträdare från Allianspartierna.

Sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) öppnade redan på söndagsnatten för att regera i sjukvårdsfrågor med nya samarbetspartier.

– Vi socialdemokrater är pragmatiska. Vi var tydliga redan efter valet 2014 att vi ville bryta den skadliga blockpolitiken. Och det vill vi göra nu. Och jag hoppas att det finns partier på den inre kanten som faktiskt kan tänka sig att sträcka ut handen, för att se till att vi håller rasister och kvinnofientliga partier utanför regeringsmakten i Sverige, sa hon till Dagens Medicin.

Kan du göra en tolkning av betyget för regeringen, med det här valresultatet?

– Vi måste ändå konstatera att vi har haft en regering som regerat under extremt svåra omständigheter de här fyra åren, svarade Annika Strandhäll. Vi har haft den största flyktingkrisen i Sverige i modern historia, diverse olika kriser och ett svårt parlamentariskt läge.

Att de rödgröna fortfarande blir det största blocket tolkar Annika Strandhäll som att regeringen till stor del har väljarnas förtroende.

– Men nu hoppas vi på en större stabilitet, där vi slipper oroa oss för sverigedemokrater, så att vi över blockgränsen kan bygga majoritet, så att vi kan leverera starka reformer för Sverige.

Sjukvården har varit en av de största frågorna genom hela valrörelsen. Vad säger du om din egen roll i det här, som sjukvårdsminister?

– Det är en jätteviktig roll. Vi gör ju den största satsningen på hälso- och sjukvården i modern tid, vi har byggt ut utbildningsplatserna med många tusen platser.

Men det finns ett stort missnöje med sjukvården?

– Ja det finns det, men nu handlar det om att vi ska kunna anställa dem som utbildas. Vi tog över ett stort utbildningsutskott och en situation med få investeringar i personalen i sjukvården. Man hade de högsta sjuktalen bland alla yrkesgrupper i Sverige när jag tillträdde.

Köerna till sjukvården har ju dock ökat under perioden?

– Ja såklart, vi har 70 000 fler äldre i Sverige i dag. Men just därför behöver vi värna personalen och se till att de får de förutsättningar de behöver.

För den sjukvårdspolitik som görs på regeringsnivå, kan du tänka dig att samarbeta med partier på andra sidan blockgränsen?

– Det kan jag absolut göra, utan tvekan, svarade Annika Strandhäll, och nämner Centerpartiet i nästa mening.

– Utgångspunkten är ju, vilket jag vet att exempelvis även Centerpartiet tycker, att man måste få förutsättningar för att göra ett bra jobb. Sen ska vi jobba smart också naturligtvis.

Är Centerpartiet din önske-samarbetspartner när det gäller sjukvården?

– Jag tycker de är duktiga i de frågorna. Det måste jag säga. Vi har inte gjort någon hemlighet av att vi ser möjliga samarbeten med Centerpartiet, och också med Liberalerna, sa Annika Strandhäll.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev