Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Den onödiga sjukvården ökar

Publicerad: 25 februari 2016, 11:06

Foto: Thinkstock

Trenden går åt fel håll. Antalet dygn som utskrivningsklara patienter är kvar på sjukhus ökar. Kostnaden för kommunerna var över 217 miljoner kronor bara under första halvåret 2015, visar Dagens Medicins kartläggning.


Färdigbehandlade patienter ska ut från sjukhusen snabbare, enligt ett förslag av utredaren Göran Stiernstedt. Men utvecklingen går i själva verket åt andra hållet. Under första halvåret 2015 låg utskrivningsklara patienter över 65 år kvar på sjukhusen i sammanlagt 211 614 dagar, vilket motsvarar sammanlagt 580 år. Det är en ökning jämfört med halvåret tidigare – med cirka 20 000 dagar.

Läkarna har alltså avslutat den medicinska behandlingen men patienten ligger kvar i väntan på en plats på till exempel särskilt boende eller rehabilitering. Detta trots ökade risker för bland annat trycksår, vårdrelaterade infektioner och försenad rehabilitering.

Kostnaden för kommunerna var över 217 miljoner kronor bara under första halvåret 2015, och då är inte Stockholms läns landsting inräknat. Kostnaderna för kommunerna beror på att de måste betala för patienter som ligger kvar mer än fem dagar som medicinskt färdigbehandlad. Värst är läget i Örebro med 207 utskrivningsklara vårddagar per 1000 invånare.

– Det här pekar på vikten att man tar tag i frågan. Ett bra sätt att göra det är att genomföra vårt förslag, säger Göran Stiernstedt.

Läs hela kartläggningen med statistik från landets landsting och regioner i tidningen Dagens Medicin.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev