fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Det är oacceptabelt”

Publicerad: 20 januari 2015, 15:23

Gabriel Wikström.

Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) ska träffa Socialstyrelsen för att diskutera hur man kan komma till rätta med att privata vårdgivare inte rapporterar till patientregistret.


Varje år saknas det uppgifter från 1,7 miljoner skattefinansierade vårdbesök som aldrig rapporteras till patientregistret. Det säger Anders Jacobsson, ansvarig för patientregistret på Socialstyrelsen, till nyhetsbyrån TT. Framförallt är det privata vårdgivare som låter bli att rapportera till patientregistret. Detta bekymrar Socialstyrelsen och Anders Jacobsson säger till TT att patientsäkerheten hotas då den uteblivna rapporteringen leder till att avvikelser inte upptäcks.

Nu reagerar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) på den dåliga rapporteringen.

– Det är oacceptabelt. Det här registret är en viktig del för att vi ska kunna få en helhetsbild av hälso- och sjukvården, säger Gabriel Wikström till Dagens Medicin.

Det finns lagkrav på att alla vårdgivare utom primärvården ska rapportera till patientregistret. Men den som struntar i att följa lagen riskerar inte några konsekvenser.  Socialstyrelsen kan inte besluta om böter eller andra straff. Nu ska sjukvårdsministern ta upp problemet med myndigheten.

– Jag kommer att träffa Socialstyrelsen för att diskutera vad man kan göra för att komma tillrätta med det här, säger Gabriel Wikström.

Han utesluter inte att en skärpning av lagstiftningen kan bli aktuell om Socialstyrelsen kräver det.

– Jag är beredd att överväga det i så fall., säger Gabriel Wikström.

Relaterat material

Privatläkare struntar i rapportering

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev