Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Det är oroande och något vi måste ta till oss av”

Publicerad: 16 augusti 2018, 13:37

Befolkningen har stort förtroende för sjukvårdspersonal men desto lägre för vårdpolitikerna. Socialminister Annika Strandhäll (S) kommenterar det låga förtroendet.


Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

I dag publiceras en studie från Vårdanalys som visar hur förtroendet i landet ser ut för hälso- och sjukvården, både för personalen inom sjukvården och för beslutsfattare och system. Och det visar sig skilja sig åt markant.

I en panelundersökning angav 93 procent att de hade stort förtroende för sjukvårdspersonalen. 75 procent hade ett stort förtroende för sjukvården i allmänhet och 53 procent för hälso- och sjukvårdssystemet. Endast 16 procent svarade att de hade ett stort förtroende för politikerna.

Rapportförfattarna skriver att panelen stod för ett litet och inte helt representativt urval, men resultatet ligger ändå i linje med vad som framkommit i andra studier och förtroendemätningar.

Socialminister Annika Strandhäll (S) menar att resultatet är oroande och något som alla som arbetar med hälso- och sjukvårdspolitik måste till sig av.

– Det finns säkert en rad olika förklaringar till att det ser ut så här, men det som är säkert är att vi som arbetar med det här politiskt måste göra det vi kan för att öka förtroendet, säger hon till Dagens Medicin.

Samtidigt vill hon betona det positiva med det stora förtroendet för personalen i hälso- och sjukvården.

– Det är fantastiskt, och det visar vilket bra och viktigt arbete som personalen inom vården gör. Det är rimligt att professionen får högre betyg. De jobbar nära medborgarna och med de fortsättningar som politik och förvaltningar ger. Dessutom har de flesta svenskar en något mer regelbunden kontakt med vården än vad de har till sina politiska representanter även om de ser oss i tidningen och på tv. Det personliga mötet är viktigt, säger Annika Strandhäll.

Det låga förtroendet för sjukvårdspolitiker beror delvis på hur politiker lyckas nå ut och vara tillgängliga, tror hon. Sjukvårdspolitiker behöver bli mer synliga.

– Jag vet att många av oss gör studiebesök i vården varje vecka – men sjukvårdspolitiken bygger på mer än bara heltidspolitikerna. Vi behöver vara ute året om både för att träffa personal men också att prata om vårdfrågor med medborgarna.

Relaterat material

Stora skillnader i förtroendet för sjukvården

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev