Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Det räcker inte att säga att de inte kan komma överens”

Publicerad: 25 november 2016, 10:32

Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande, lyfter idén om en statlig modell för den högspecialiserade vården och primärvården.

Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Efter att förhandlingarna om regionfrågan kollapsat kräver Läkarförbundet och Vårdförbundet att politikerna gör mer för att komma överens om sjukvårdens framtid.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetVårdförbundet

Att regeringen och oppositionen inte lyckades komma överens i regionfrågan skapar en osäkerhet om vad som händer nu med sjukvårdens organisation. Sjukvårdens två största fackförbund kräver nu att politikerna tar tag i sjukvårdens framtidsfrågor.

– Det räcker inte att bara säga att de inte kan komma överens och ge upp. Politikerna får inte ge upp försöken att hitta lösningar på hur vi ska klara av kompetensförsörjningen i vården och att skapa en likvärdig vård, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Hon vill se ett nytänkande när det gäller sjukvårdens styrning.

– Vi tror att det behövs helt andra ledningsstrukturer än i dag där både privata aktörer, kommunerna och regionsjukvården samverkar, säger Sineva Ribeiro.

Även Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren vill se nytag från riksdag och regering i arbetet med hur sjukvården ska vara organiserad.

– Vi står fortfarande utan förslag om finansieringen av sjukvården och hur vi ska säkerställa en tillgänglig och likvärdig sjukvård för alla oavsett var du bor i landet, säger Heidi Stensmyren.

Hon lyfter idén om en statlig modell för den högspecialiserade vården och primärvården. En modell där staten skulle stå för finansieringen och ett gemensamt regelverk men där landstingen fortfarande skulle vara sjukvårdens huvudmän.

– Det fungerar inte bra med 21 olika vårdvalsmodeller och regelverk, säger Heidi Stensmyren.

Relaterat material

Regionsamtal havererar

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev