fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Digitala stöd vid smittspridning ska kartläggas

Publicerad: 9 november 2020, 14:01

E-hälsomyndigheten har fått ett nytt uppdrag av regeringen. Foto: E-hälsomyndigheten


E-hälsomyndigheten ska kartlägga vilka digitala stöd som används i det löpande smittskyddsarbetet runtom i Europa. Det har regeringen beslutat.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenE-hälsomyndighetenFolkhälsomyndigheten

LB


Regeringsuppdraget innebär att myndigheten ska kartlägga stöden både i smittskyddsarbetet och vid större utbrott av smittsamma sjukdomar. Rapporten ska innehålla ”översiktliga beskrivningar av organisatoriskt och juridiskt ansvar med särskilt fokus på personuppgiftsbehandling, integritetsskydd och informationssäkerhet samt epidemiologiska grundantaganden och information om hur stora andelar av befolkningen som använder eller omfattas av stöden”, står det i beslutet. Uppdraget ska redovisas senast den 1 april nästa år. 

Regeringen har också beslutat att Folkhälsomyndigheten ska identifiera vad som kan förbättras i smittskyddsarbetet på nationell, lokal och regional nivå. ”Kartläggningen ska främst fokusera på processer vid olika typer av smittutbrott som corona-pandemin, men kan även inkludera delar som ingår i det bredare och löpande smittskyddsarbetet. Uppdraget ska i första hand utgå ifrån regionala och lokala aktörers perspektiv, till exempel inom primärvård, regionala smittskyddsenheter eller kommuner”, skriver regeringen. 

Även det uppdraget ska redovisas senast den 1 april 2021.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev