onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Dispensen för antroposofiska medel försvinner

Publicerad: 30 juni 2016, 10:35

Mistel är en ingrediens i antroposofiska preparat.

Foto: Thinkstock

Regeringen har bestämt att ta bort bestämmelsen i läkemedelslagen som möjliggör särskilda försäljningstillstånd för antroposofiska läkemedel. Men företagen får en omställningsperiod på fem år.


På torsdagen beslutade regeringen att förlänga det nuvarande försäljningstillståndet för antroposofiska medel med två år, enligt ett pressmeddelande från socialdepartementet.

För att tillverkarna ska få tid att sammanställa underlag för ansökningar till Läkemedelsverket avser regeringen dessutom att lämna förslag till en övergångsreglering på tre år, som tillsammans med försäljningstillståndet ger en omställningsperiod på fem år.

Några som jublar över beslutet är Apotekarsocieteten.

– Det som är det mest positiva med dagens beslut är att regeringen inte lämnar några öppningar för att anpassa läkemedelslagen så den passar antroposofiska produkter, utan befintliga regler kommer att gälla alla, säger Karin Meyer, vd Apotekarsocieteten i ett pressmeddelande.

Även Vidarkliniken ser positivt på beslutet, men av andra skäl. Den antroposofska kliniken fokuserar på att försäljningstillståndet förlängs med två år och att den totala omställningsperioden blir fem år.

”Beslutet innebär också att det skapats möjligheter för oss att arbeta mot en långsiktig reglering av våra läkemedel i Sverige. Regeringens beslut ger oss i praktiken fem år av förberedelser för att få våra läkemedel registrerade, vilket vi bedömer som en rimlig tid”, skriver kliniken på sin hemsida.

Relaterat material

Nej till antroposofiska läkemedel

Förlängt undantag för antroposofiska preparat

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev