lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Driften av Stockholms sjukhus ska utredas

Publicerad: 28 februari 2023, 14:30

Stockholms finansregionråd Aida Hadzialic (S).

Foto: Josefine Stenersen/Bildbyrån

Det rödgröna regionstyret i Stockholm har tillsatt en parlamentarisk utredning för att undersöka hur styrningen av den egenägda vården ska utvecklas.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmAida HadžialićIrene SvenoniusAkutsjukvård

Emil Schröder

emil.schroder@bonniernews.se


”Efter pandemin står det klart att Region Stockholm behöver få till ett ökat samarbete mellan vårdens olika delar. Den här utredningen blir en viktig del i att åstadkomma det”, säger Emma Lennartsson, regiondirektör i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Gruppen som ansvarar för utredningen består av representanter från alla politiska partier i Stockholms regionfullmäktige.

Utredningen ska bland annat se över alternativ till dagens beställar-utförarmodell och undersöka möjligheten att omvandla sjukhusen i Stockholm till politiska nämnder.

Med undantag för Karolinska universitetssjukhuset drivs alla regionens sjukhus i dag som bolag, vilket innebär att de måste följa aktiebolagslagstiftningen.

– Nu förväntas varje sjukhus utgå från sig själva, och per definition konkurrerar man med varandra i stället för att samarbeta. Detta trots att alla sjukhus har samma uppdragsgivare, säger Stockholms finansregionråd Aida Hadzialic (S) till Dagens Nyheter .

Aida Hadzialic tror att ett upplägg där sjukhusen styrs som nämnder i stället för bolag kan effektivisera vården genom att samla administrationen på färre platser.

Läs också: Ministern i debatt om Skånesjukhusen: Ska se över statsbidragen

Att den första delrapporten av utredningen ska vara klar i maj, och slutrapporten i september, är något som får oppositionsregionrådet Irene Svenonius (M) att reagera:

”Jag välkomnar utredningen men förutsätter att det inte redan finns en färdig rapport med alla svar i någon av vänsterstyrets skrivbordslådor. Den korta utredningstiden antyder det”, skriver hon till Dagens Nyheter.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev