torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Dubbelmiljard till vården

Publicerad: 21 september 2015, 06:19

Foto: Photos.com

Regeringens höstbudget innehåller både en professionsmiljard och en extra miljard till landstingen för att förstärka sjukvården.


När höstbudgeten presenterades på måndagsmorgonen stod det klart att sjukvården får mer pengar än väntat. Regeringen genomför den professionsmiljard som tidigare har aviserats. Dessa pengar ska gå till att ”höja kvaliteten i hälso- och sjukvården, förbättra förutsättningarna för rätt användning av professionernas kompetens och påverka landstingens kompetensförsörjning i positiv riktning” enligt budgeten.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har tidigare sagt att professionsmiljarden bland annat ska användas för att minska den administrativa bördan för vårdpersonalen. Professionsmiljarden ska betalas ut varje år under perioden 2016 till 2019. Hur den ska fördelas framgår inte av budgeten.

Utöver detta avsätter regeringen ytterligare en miljard 2016 som öronmärks för landstingen. Syftet med denna miljard är enligt budgeten att ”stärka hälso- och sjukvården i bred bemärkelse”. Under åren 2017 till 2019 sänks den årliga extrasumman till landstingen till 500 miljoner kronor per år som ska fördelas via de generella statsbidragen.

I praktiken innebär de två miljarderna dock bara en miljard extra till sjukvården för 2016. Detta eftersom samordnings- och tillgänglighetsmiljarden, tidigare kallad kömiljarden, försvinner.

Övriga sjukvårdssatsningar i budgeten har presenterats tidigare. Bland dessa finns bland annat avgiftsfri öppenvård för alla över 85 år, slopade avgifter för mammografi, fria preventivmedel för kvinnor under 21 år och en satsning på psykisk hälsa bland barn och unga.

Totalt omfattar området hälsovård, sjukvård och social omsorg utgifter på 69,2 miljarder kronor i regeringens och Vänsterpartiets budget för 2016. Allianspartiernas budget som har gällt för 2015 hade utgifter på 61,9 miljarder kronor inom detta område.

Relaterat material

”Ett tillskott som sjukvården verkligen behöver ”

Läkarförbundet kritiskt till skattehöjningar

Vårdförbundet kräver inflytande

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev