Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

E-hälsomyndigheten vill ha digitala vaccinationskort

Publicerad: 2 november 2022, 12:00

E-hälsomyndigheten vill ersätta vaccinationskorten med digitala lösningar.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Det behövs ett nationellt digitalt vaccinationsregister i Sverige. Det skriver E-hälsomyndigheten i en rapport till regeringen.

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndighetenVaccinToppnyheterToppnyheter E-hälsa

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Rapporten är en delredovisning i myndighetens uppdrag att tillhandahålla covidbevis. En av slutsatserna är att det behövs ett nytt nationellt vaccinationsregister som både patienter och vården kan använda. Det vaccinationsregister som finns i dag administreras av Folkhälsomyndigheten och omgärdas av absolut sekretess. 

”Det nuvarande vaccinationsregistret (NVR) hos Folkhälsomyndigheten uppfyller inte de behov som staten, invånare, hälso- och sjukvård eller smittskyddsläkare har”, står det i rapporten. 

Läs mer: Sju år efter utredningen: ”Vårdpersonal tvingas bryta mot lagen”

Därför rekommenderar myndigheten att den, Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen får i uppdrag att tillsammans med vårdgivare arbeta för en mer samordnad hantering av vaccinationsinformation, i väntan på ett nytt vaccinationsregister och digitala vaccinationskort där invånarna kan få all information om sina vaccinationer samlad. Både apotek och vaccinatörer ska också kunna skriva ut vaccinationskort till den som inte kan använda digitala lösningar, enligt förslaget.

Myndigheten vill också se en digital nationell vårdgivarkatalog med information om alla vårdgivare i Sverige för att underlätta arbetsprocess och administration. 

Uppdraget ska slutredovisas i december 2023.

Nationella vaccinationsregistret

Det nationella vaccinationsregistret infördes 2013 och är ett hälsodataregister och skyddas av lagens starkaste sekretesskydd, vilket gör att vem som helt inte får ta del av uppgifterna i registret. Undantag kan göras för: 

- forskningsändamål (godkännande av etisk kommitté krävs)

- statistikändamål

- uppgifter som inte genom namn, annan identitetsbeteckning eller liknande förhållande är direkt hänförlig till den enskilde

- helt avidentifierade uppgifter = uppgifter som varken direkt eller indirekt kan hänföras till en viss person

Källa: Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev