Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Egen coronakommission i Blekinge

Publicerad: 28 augusti 2020, 12:59

Foto: Region Blekinge

Region Blekinge tillsätter en egen coronakommission.
– Även om pandemin fortfarande pågår tycker vi att de är viktigt att dra erfarenheter från det här halvåret, säger regionstyrelsens ordförande Lennart Föhrberg (M).


Ämnen i artikeln:

Region BlekingeCoronakrisenFolkhälsomyndigheten

Region Blekinge har hittills haft få fall av smittade och få avlidna i covid-19. Men regionstyrelsen vill ändå tillsätta en egen coronakommission, som ska samla kunskap och dra lärdomar från pandemin redan nu. Lennart Förhrberg poängterar att det inte handlar om att leta efter syndabockar eller ett starkt behov av att utreda vad som gått fel.

– Just därför att pandemin kommer att pågå under lång tid så kan vi inte vänta. Det är ju första gången vi är i en sådan situation och då är det viktigt att utvärdera det. Men det är viktigt att säga det, vi är inte ute efter att leta efter medarbetare som inte har skött sig.

Utifrån de prognoser Folkhälsomyndigheten gjorde i våras förväntade sig regionen en betydligt större belastning än vad som sedan blev fallet.

– Då är det också bra att fråga sig hur vi har hushållit med de resurser vi har och hur kan vi undvika att bygga på oss en onödigt stor vårdskuld, säger Lennart Föhrberg.

Vem som ska leda arbetet är inte klart än, och beslutet ligger hos regionstyrelsens arbetsutskott.

– Vi har inte tagit ställning till ordförande än. Det vi har sagt att det ska vara en oberoende person. Hade vi velat ha en intern utredning hade vi kunnat sätta i gång en. Här ska det vara någon som har ett utifrånperspektiv på verksamheten.

Betyder det att det skulle kunna vara någon från en annan region?
– Det var ju en intressant fråga. Det kan man inte utesluta, men rekryteringen är inte påbörjad än.

Kommissionen ska i gång så fort som möjligt och ska redovisa i samband med att regionens årsredovisning lämnas någon gång under första kvartalet 2021.

Relaterat material

Göran Stiernstedt till coronakommissionen

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev