fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

En femtedel av vården utförs av privata aktörer

Publicerad: 18 september 2020, 08:44

Under 2018 var andelen privata utförare inom sjukvården 19 procent. Stockholm står för den största andelen privat verksamhet, enligt en årlig rapport från SCB.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmRegion NorrbottenRegion Kalmar län

SH

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Det är betydande regionala skillnader i hur stor andel av vård, skola och omsorg som utförs av privata aktörer. Det visar den nya rapporten Finansiärer och utförare inom vården, skolan och omsorgen från Statistiska Centralbyrån, SCB, som publiceras årligen.

Lägst andel privata utförare under det senast räknade året, 2018, var Kalmar och Norrbottens län. I de regionerna stod privata utförare för endast fem procent av välfärdsverksamheterna. Region Stockholm har sedan 2007 haft den största andelen privata aktörer. Under 2018 gick 23 procent av regionens bruttokostnader till privata företag och stiftelser.

Antalet privata företag inom välfärdssektorn i hela landet fortsätter att öka. På ett år hade antalet företag blivit 1 500 fler, och var 2018 drygt 67 000.

Rapporten från SCB innehåller också uppgifter om välfärdssektorns anställda. Totalt är könsbalansen inom hela välfärdssektorn mycket skev, men något mindre ojämn i den privata sektorn jämfört med i regioner och kommuner. Bland de offentliganställda var andelen kvinnor 80 procent. Hos de privata aktörerna var andelen 73 procent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev