fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Enigt KU kritiserar regeringen

Publicerad: 2 juni 2022, 10:24

Camilla Hansén (MP), Tuve Skånberg (KD), Per Schöldberg (C), Hans Ekström (S), Karin Enström (M), Matheus Enholm (SD), Mia Sydow Mölleby (V) under konstitutionsutskott pressträff i riksdagens presscenter. Ett enigt konstitutionsutskott (KU) kritiserar delar av regeringens hantering av pandemin. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett enigt konstitutionsutskott, KU, kritiserar delar av regeringens hantering av pandemin. Regeringen får även kritik på andra punkter.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenRegeringen

T

TT


KU anser att det funnits otydligheter vad gäller ministrarnas förhållande till gruppen som hade den samordnande funktionen GSS under pandemin.

”Med tanke på den betydelse som GSS kom att ha är det tveksamt om det varit lämpligt att den statssekreterare som har lett GSS inte verkar ha varit underställd någon minister”, skriver KU.

KU konstaterar att det är svårt att se att någon annan än statsministern kan ha ansvaret på statsrådsnivå för den samordnande funktionen.

KU anmärker också på att det inte funnits någon särskild grupp för närmast berörda ministrar under pandemin. Förutsättningarna för en samordnad och strategisk hantering inom regeringen hade sannolikt kunnat förbättras, om så hade varit fallet, enligt KU.

Utskottet har också anmärkningar vad gäller regeringens kontakter med Coronakommissionen.

Läs också: KU-ledamot om pandemin: ”Nödvändigt kunna utkräva ansvar”

KU konstaterar att det rimligen fanns en förståelse inom regeringskansliet vilka handlingar som hade varit relevanta för kommissionen.

”Det bör då vara självklart för regeringskansliet att verka för att kommissionen ska kunna ta del av handlingarna och uppgifterna”, konstaterar KU.

Utskottet anser att regeringskansliet hade kunnat hjälpa kommissionen mer aktivt med att identifiera uppgifter som kunde vara av intresse för kommissionen.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) får också kritik av KU. Det gäller uttalanden han gjorde i samband med evakuering av tolkar och lokalanställda från Afghanistan.

Johansson ifrågasatte om det skulle vara förenligt med grundlagen att hjälpa tolkarna och hävdade också att det skulle röra ett mycket stort antal personer.

KU konstaterar att ”uttalandena inte gav en rättvisande bild”. Utskottets slutsats är att det är ”angeläget att en ministers uttalanden ger en så fullständig bild som möjligt av relevanta omständigheter”.

Regeringen får även kritik för senfärdighet när det gäller beslutet om mellanlagring av kärnbränsle.

Regeringen fattade beslut i augusti 2021, men enligt KU borde det redan 2019 stått klart att det kunde bli aktuellt med ett beslut om utökad mellanlagring. Arbetet borde därför ha påbörjats tidigare, anser KU.

Lars Larsson/TT

Owe Nilsson/TT

Läs också: Så formades Sveriges coronastrategi

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev