tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ersättningen för asylvård räcker inte till ─ landstingen går back

Publicerad: 9 september 2015, 08:33

Landstingens ersättning för asylvård är inte tillräcklig, menar SKL. Underskotten har varit ett faktum sedan 1997, trots krav på höjning sänker staten ersättningen i år.


Asylvården har blivit en dyr kostnad för landstingen, underskotten ligger i snitt på 95 miljoner kronor per år uträknat på en femårsperiod, rapporterar facktidningen Vårdfokus. Trots att Sveriges kommuner och landsting, SKL, har påtalat problemet flera gånger höjs inte ersättningen från staten.

─ Vi har utan resultat begärt förhandlingar om att höja ersättningen. Vi har även föreslagit ett enklare system som innebär att landstingen fakturerar för varje enskilt vårdärende. Men justitiedepartementet menade att det skulle bli för mycket administration för Migrationsverket, säger Åsa Himmelsköld, sektionschef avdelningen för vård och omsorg på SKL, till Vårdfokus.

Rätten till vård för asylsökande, papperslösa och migranter finns reglerade i lagen, där tanken är att vården ska ges av landstingen och finansieras av staten. För landstingen har den genomsnittliga vårdkostnaden för asylsökande ökat med 3 600 kronor mellan 2008 och 2013. Medan ersättningen från staten har ökat med 600 kronor. Och i år sänktes ersättningen med 15 kronor per åldersgrupp.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev