Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

EU:s Hera − första steget mot en hälsounion?

Publicerad: 11 november 2020, 14:06

Foto: Getty Images

Säkrare, bättre förberett och mer motståndskraftigt är slagorden för de förslag som nu läggs fram i Bryssel.

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

T


Olika regler, olika information och olika åtgärder har präglat EU-ländernas helt olika agerande i coronapandemin. Fast nu vill EU-kommissionen få ordning på torpet och ta första steget mot en ”hälsounion”.

Säkrare, bättre förberett och mer motståndskraftigt är slagorden för hälsokommissionär Stella Kyriakides när hon nu lägger fram sina nya förslag i Bryssel.

− Det här är nödvändigt. Vi behöver mer EU på hälsoområdet, hävdar hon på en webbhållen pressträff med TT och en grupp andra europeiska nyhetsbyråer.

Samtidigt låter det mer dramatiskt än vad det är.

Onsdagens förslag är trots allt relativt återhållsamma och handlar mest om ökat informationsutbyte och förstärkning av befintliga EU-myndigheter, exempelvis för att snabbt kunna skicka personal till hälsomässiga krisområden.

Att det inte blir mer än så beror främst på att hälsovården inom EU uttalat tillhör medlemsländernas ansvarsområde. Varje EU-land bestämmer själv hur vården ska fungera och EU-kommissionen är högst medveten om att intresset just nu är lågt för att lämna över befogenheter till Bryssel.

− Vi kan titta på vem som ska ha hälsokompetensen senare inom ramen för konferensen om framtidens EU, men det är inte läge för det nu. Alla de här förslagen är helt inom fördragets gränser, betonar Kyriakides.

Inte minst hoppas Kyriakides på det som hon kallar Hera − en ny myndighet för hälsonödlägen, i samma stil som USA:s Barda, med ansvar för att se till att det finns utrustning och vaccin. Målet är att Hera ska vara i gång redan från år 2023.

Dessutom föreslås utökade befogenheter för den redan befintliga smittskyddsenheten ECDC, med huvudkontor i Solna, för att bland annat kunna ge icke-bindande rekommendationer och skicka ut medicinska insatsstyrkor, om så behövs.

− Det kan röra sig om grupper av epidemiologer som snabbt skickas ut. Vi måste vara redo, säger Stella Kyriakides.

EU-förslag på hälsoområdet

EU-kommissionen vill ha bättre förberedelser på nationell nivå, genom att kräva framtagandet av krisplaner för framtida pandemier. Medlemsstaterna ska även ge mer information om exempelvis antalet intensivvårdsplatser, tillgängliga sjukhusplatser, personalläge och så vidare.

EU-kommissionen vill också få möjlighet att utlysa ett medicinskt nödläge för att påskynda krisåtgärder.

Smittskyddsenheten ECDC föreslås få möjlighet att skicka ut snabbinsatsstyrkor och även ge icke-bindande rekommendationer till medlemsländerna. Medicinbyrån EMA stärks för att bland annat få bättre överblick över eventuella brister på medicin. År 2021 väntar dessutom förslag om att etablera en ny myndighet, preliminärt förkortad HERA — Health emergency response authority.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev