Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

EU uppmanas att ta strid för Ahmadreza Djalali

Publicerad: 30 november 2020, 11:19

Svenska läkaresällskapet ställer sig bakom WMA:s vädjan till Irans president om att släppa den tidigare KI-forskaren Ahmadreza Djalali fri.

Montage: Privat, Getty Images

Efter att det blev känt att den svensk-iranska KI-forskaren Ahmadreza Djalali snart kan komma att avrättas kräver nu 18 EU-parlamentariker att EU agerar.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetSvenska läkaresällskapet

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


 

Uppmaningen riktas till Josep Borell, EU:s högsta representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik. 

Samtliga svenska EU-parlamentariker har skrivit under uppmaningen, förutom Sverigedemokraternas representanter, skriver Liberalerna i Europaparlamentet i ett pressmeddelande. 

Den svenska medborgaren Ahmadreza Djalali har suttit fängslad sedan 2016 då han greps i samband med en föreläsning i Iran. Vid gripandet anklagades han bland annat för spioneri, och 2017 dömdes han till döden. 

När det förra veckan kom rapporter om att Ahmadreza Djalali hade flyttats till ett annat fängelse – vilket av flera tolkades som att han snart kan komma att avrättas – fick fallet stor internationell uppmärksamhet. Bland annat gick den internationella läkarorganisationen, The world medical association, WMA, ut i ett brev och vädjade till Irans president om att förhindra att dödsdomen verkställs. 

Svenska läkaresällskapet, ställer sig nu bakom WMAs vädjan och kravet på att Ahmadreza Djalali släpps fri.

– Ahmadreza Djalalis fall berör oss alla. Yttrandefriheten och rätten till en rättvis rättegång är grundläggande mänskliga rättigheter som måste värnas. Svenska läkaresällskapet ställer sig bakom WMA:s vädjan med hopp om att Irans president nu ingriper för att dödsdomen inte ska verkställas och att Ahmadreza Djalali släpps fri, säger Tobias Alfvén, ordförande i Svenska läkaresällskapet, i ett pressmeddelande. 

I förra veckan kom ett officiellt uttalande från iranska utrikesdepartementet som varnade Sveriges regering för att lägga sig i Irans interna angelägenheter.

– Vi anser ju fortfarande att Djalali är svensk medborgare och därför har vi full rätt att lägga oss i det här fallet. Vi har begärt konsulärt tillträde, vi har inte fått det, vi har krävt att dödsstraffet inte ska genomföras och vi har tagit upp den här frågan i alla sammanhang och det har också andra länder och EU gjort, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev