fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Eventuellt förbud mot landstingens egna avtal

Publicerad: 10 juni 2016, 11:04

Landsting kan komma att förbjudas att på egen hand ingå avtal med läkemedelsföretag.

Foto: Thinkstock

Förbud för landsting att på egen hand ingå avtal med läkemedelsbolag. Det kan bli resultatet av en ny utredning som staten och SKL tillsätter.

Ämnen i artikeln:

Hepatit

Varje år fördelar staten pengar till landstingen för deras kostnad för läkemedelsförmånen. Summan förhandlas fram mellan regeringen och SKL, och ligger i år på 23,9 miljarder kronor.

Regeringen ska även tillsätta en utredning för att se över systemet för finansiering och prissättning av läkemedel.

Hittills har landsting kunnat ingå egna avtal med läkemedelsbolag. Att landsting upphandlar läkemedel inom slutenvården är normalt, påpekar Gunilla Thörnwall Bergendahl, samordnare på SKL. Men enskilda landsting ingår även egna avtal med bolag om receptbelagda läkemedel som säljs på apoteken.

– För patienten innebär det ingen skillnad i pris. Men kritiker menar att enskilda landsting då kan förhandla fram bättre pris och får större möjlighet att tillhandahålla läkemedel än dem som inte ingått enskilda avtal. Vi måste ha tydligare spelregler för alla parter, säger Gunilla Thörnwall Bergendahl till TT.

Dagens otydliga regler ger enligt kritiker utrymme för läkemedelsföretag att konkurrera om vårdgivare genom att rabattera mediciner inom läkemedelsförmånen. En del tycker att det är ett sätt att använda skattepengar effektivt, andra ser en risk att bolagen då kan ställa krav på motprestation från landstingen, som att förbinda sig att använda en viss volym av läkemedlet.

En tanke med utredningen är att arbeta fram gemensamma nationella regler för alla landsting när det gäller upphandling av receptbelagda läkemedel. Redan nu under avtalstiden får inget landsting teckna egna avtal med läkemedelsbolag för läkemedel som ingår i förmånen.

– Indirekt blir det ett förbud mot landsting att ta emot erbjudande om rabatter från bolagen och ingå enskilda avtal med läkemedelbolag, säger Gunilla Thörnwall Bergendahl.

Skydd mot hög kostnad

Läkemedelsförmånen skyddar patienter mot höga kostnader för medicin du köper på recept på apoteket. Ju högre samlade kostnader du har under ett år, desto lägre blir den del du själv betalar.

Blir du inlagd på sjukhus betalar du inte för dina läkemedel.

Förra året låg bidraget från regeringen till landstingen för läkemedelsförmånen på omkring 22 miljarder kronor.

I år ligger beloppet på 23,9 miljarder kronor. Beloppet utgår från Socialstyrelsens prognos för kostnaden.

Utöver detta ska landstingen få pengar för ökade kostnader när läkemedel blir gratis för barn under 18 år.

Staten ska också bekosta 70 procent av kostnaderna för läkemedel mot Hepatit C.

Källa: SKL

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev