Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Extra miljarder till vården

Publicerad: 7 september 2020, 08:34

Foto: Mostphotos

UPPDATERAD: Äldreomsorgen och sjukvården får miljardtillskott i nästa års budget. Totalt handlar det om nästan 20 miljarder till välfärden.


Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

På en pressträff tillsammans med Centerledaren Annie Lööf kallar statsministern paketet för en ”sjujäkla satsning på välfärden”. Hälso och sjukvården får mer pengar för att bland annat kunna jobba ikapp med alla de besök och operationer som har ställts in under våren.

– För att vården ska klara av att hantera det här uppdämda behovet föreslår vi att regionerna tillförs fyra miljarder kronor 2021 respektive 2022, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringen och januaripartierna Centern och Liberalerna  är också överens om ett permanent tillskott på fyra miljarder kronor årligen till äldreomsorgen.

– Vi ska bygga världens bästa äldreomsorg, säger Stefan Löfven.

Dessutom förstärks det så kallade äldreomsorgslyftet med 1,7 miljarder kronor. Det ger personal möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.

Regeringen, C och L föreslår också att fortsätta höjningen av de generella statsbidragen till kommuner och regioner, något som har skett sedan 2019.

– Vi genomför i dag en generell höjning av statsbidragen till kommuner och regioner med ytterligare 10 miljarder under nästa år, 2021, och ytterligare ett tillskott på fem miljarder året därefter, 2022, säger Annie Lööf (C).

Dessa tillskott blir utöver den permanenta höjningen på 12,5 miljarder kronor från och med 2021, som redan beslutats.

TT

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev