Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Extrapengar går inte till Stockholmssjukhusen

Publicerad: 21 januari 2020, 11:34

Irene Svenonius (M) är snabb med att påpeka att Region Stockholm blir av med mer pengar i skatteutjämningen än vad regionen nu får tillbaka.

Foto: Emilia Öije Bergqvist

I går kom beskedet från regeringen att regionerna får 1,5 miljarder extra för 2020. De pengarna kommer inte att påverka sjukhusens budgetar, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till Dagens Medicin.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmSödersjukhuset

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Drygt 300 miljoner uppskattar regionledningens tjänstemän att andelen blir som tilldelas Region Stockholm av de 1,5 miljarderna från regeringen.

De pengarna borde användas för att stoppa varslen på länets sjukhus, anser Socialdemokraterna i Region Stockholm, som uppskattar att summan blir 340 miljoner kronor. Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog sa vid regeringens pressträff i går, måndag, att de extra pengarna kan innebära att regioner som planerat neddragningar och varsel kan ställa in de planerna.

Södersjukhusets chefläkare Eva Östblom säger till Dagens Nyheter att pengarna vore ett välkommet tillskott till sjukhuset.

– 300 miljoner motsvarar precis det Södersjukhuset behöver spara, så det skulle sitta som hand i handske, men det tror jag inte. Omstruktureringen av vården i Stockholm kräver ju att resurser skjuts till i andra delar av vården. Det finns nog många hål att stoppa i, och jag tror inte att akutsjukhusen kommer få dem, säger hon till tidningen.

Och finansregionrådet Irene Svenonius (M) ger henne rätt och meddelar att Stockholms sjukhusbudgetar inte kommer att ändras.

– Både jag och hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) ser att de här pengarna snarare bromsar de kortsiktiga besparingar som hade behövt göras på beställarsidan, säger hon.

Besparingen hon talar om handlar om specialistsjukvården utanför sjukhusen. Hur den ska se ut konkret är inte bestämt, utan ska beslutas i mars, men det rör sig om en effektivisering på cirka 800 miljoner kronor.

– Det här skapar en möjlighet att bromsa detta. Men Hälso- och sjukvårdsnämnden sa redan i december att sjukhusens budgetar ligger fast, säger Irene Svenonius.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev