Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Få nya besked i budgeten”

Publicerad: 20 september 2016, 10:01

Samuel Åsgård

Foto: Rikard Berglund

I förra årets höstbudget slängde regeringen och Vänsterpartiet in en extramiljard till sjukvården i sista stund. Årets budgetpresentation blev inte lika dramatisk.


Ämnen i artikeln:

Gabriel WikströmE-hälsomyndigheten

För sjukvårdens del var i princip alla satsningar redan kända i förväg. Så brukar det vara då regeringen portionerar ut alla betydelsefulla budgetsatsningar bit för bit för att få maximal uppmärksamhet. Men i år har det inte funnits något att portionera ut för sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Årets höstbudget saknar helt nya sjukvårdssatsningar.

Däremot finns de tio miljarderna till kommuner och landsting som regeringen flaggade för redan i våras. Hur stor del av dessa pengar som i slutändan kommer sjukvården till del är det ingen som vet. Därför är det svårt att säga om årets budget innebär mer eller mindre pengar till sjukvården. Det vi vet är att den riktade extramiljarden till sjukvården är borta.

På detaljnivå finns några små nyheter. Som att E-hälsomyndigheten får 30 miljoner kronor mer för att klara av flytten till Kalmar och att Inspektionen för vård och omsorg får 40 miljoner kronor extra på grund av de ökade kostnader myndigheten fått till följd av flyktingkrisen. De enda konkreta satsningar som berör vården som nämns i budgeten är fria preventivmedel för alla under 21 år och fri öppenvård för de över 85 år. Men detta är gamla förslag som presenterades redan förra året. Professionsmiljarden som infördes i år och bland annat ska användas för att minska vårdpersonalens administrationsbörda betalas ut även under 2017. Kanske vill regeringen se vilken effekt den får innan nya större vårdsatsningar presenteras.

I budgettexten finns ändå en hint om att nya reformer kan vara på gång längre fram. Regeringen nämner Måns Roséns utredning ”Träning ger färdighet” och skriver att förslag om koncentration av den högspecialiserade vården förbereds. Även Göran Stiernstedts utredning ”Effektiv vård” nämns. Men där är regeringen mer försiktig och skriver att primärvården ska stärkas och att utredningen är ”ett av flera viktiga underlag” för detta arbete. Gabriel Wikströms kritiker har tyckt att han saknar idéer och initiativkraft för att förändra sjukvården. Med höstens budget får de vatten på sin kvarn. Ministern själv har ofta svarat med att det som behövs för att utveckla sjukvården är dialog och inte lagförslag. Men frågan är om inte de som dialogen ska föras med skulle vilja se både mer resurser och fler konkreta förslag på hur resurserna ska användas än vad årets budget bjuder på.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev