Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Få sjukvårdsnyheter i vårbudgeten

Publicerad: 10 april 2019, 07:04

Finansminister Magdalena Andersson (S)

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Psykiatrin får 90 miljoner kronor mindre att röra sig med, det blir ingen ny cancerstrategi och den uppdaterade kömiljarden fortsätter att vara på planeringsstadiet. Det framkommer av vårbudgeten som offentliggjordes under morgonen.


Det är få konkreta nyheter på sjukvårdsområdet som presenteras i vårändringsbudgeten, som släpptes under onsdagsmorgonen. Bland det som utlovas i Socialdemokraternas och Miljöpartiets budgetsamarbete med Centerpartiet och Liberalerna finns prestationsbundna insatser för att korta vårdköerna om 1 620 000 000 kronor.

Av de pengarna är tanken att en del kommer gå till en uppdaterad kömiljard. Dessutom planerar regeringen, som aviserats, att ta fram en generalplan för att korta vårdköerna. ”Att förbättra tillgängligheten inom hälso- och sjukvården genom att fler får vård i tid och att köerna minskar kommer att vara en av de viktigaste frågorna för regeringen under kommande mandatperiod”, står det i vårpropositionen. Men det rör sig inte om några nya anslag utan pengarna fanns redan i budgeten.

Budgeten innehåller också bestämmelser om att pengar till cancervården ska riktas om. De 500 miljoner kronor som i Moderaternas och Kristdemokraternas vårbudget öronmärkts till bland annat en ny cancerstrategi kommer i stället användas till en generell satsning på cancervården i Sverige.

Vidare kommer 90 miljoner kronor tas från psykiatrin jämfört med föregående budget. Det totala bidraget till psykiatrin ligger på 2 202 993 000 kronor och enligt regeringen kommer inte avdraget på 90 miljoner kronor påverka verksamheten.

Bidraget för läkemedelsförmånerna ökas med 630 miljoner, eftersom kostnaderna för läkemedel inom förmånerna har ökat mer än vad som tidigare beräknats. Ramanslaget för läkemedelsförmånerna för detta år ligger på närmare 28 miljarder, och kommer med tillskottet i förslaget att hamna på strax under 28,5 miljarder.

Vårändringsbudgeten bygger på tidigare uppgörelser i fyrpartiöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Och i överensstämmelse med det avtalet finns det inga förslag på vinstbegränsningar för privata aktörer inom sjukvården.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev