Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Få vet vem som ansvarar för hälso- och sjukvården

Publicerad: 28 mars 2022, 12:43

De blå valsedlarna kommer längst ner i prioritetsordningen. Bara fyra procent av de tillfrågade anser att regionvalet är viktigast på valdagen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Knappt hälften av svenskarna vet att det är regionerna som har ansvar för hälso- och sjukvården. Det visar en Novus-undersökning som SVT:s Uppdrag granskning beställt.


Ämnen i artikeln:

Val 2022Regionval 2022Göteborgs universitetToppnyheter

När opinionsinstitutet Novus ställde frågan om vem som har huvudansvaret för att människor ska få hälso- och sjukvård i Sverige svarade 47 procent regionen. Nästan lika många, 41 procent, svarade riksdagen, enligt SVT. 

Knappt hälften av de tillfrågade vet vilket eller vilka partier som styr i den region där de bor och ungefär lika många hade satt sig in i vårdpolitiken hos det parti som de röstade på i regionvalet senast. 

Läs också: Statsvetare: Regionerna för beroende av SKR:s överenskommelser med regeringen 

– Det är ett stort problem därför att regionerna har väldigt mycket makt över något som folk tycker är väldigt viktigt – nämligen sjukvården, säger Bo Rothstein, seniorprofessor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till SVT.

17 procent av de tillfrågade kunde namnge en aktiv regionpolitiker.

Undersökningen har gjorts genom telefonintervjuer med 1 000 personer över 18 år mellan den 25 oktober och 4 november 2021. Svarsfrekvensen är 46 procent, vilket innebär att Novus har ringt 2 174 personer för att få tag på 1 000 svarande. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev