Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Facken: Budgeten löser inte vårdkrisen

Publicerad: 18 september 2019, 14:41

Regeringens budget möter hård kritik från flera håll. Moderaterna hade velat ha riktade pengar till att korta köerna i cancervården.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetLäkarförbundetSKR

Medan Centerpartiet, som förhandlat budget, säger sig vara "jättenöjda" med utfallet är kritiken betydligt hårdare både från opposition och fackliga organisationer.

– Det finns inga specifika resurser avsatta till att korta köerna i cancervården. Det är oerhört anmärkningsvärt, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson.

Hon anser att det är helt nödvändigt att en del av de 2,9 miljarder som avsätts i den uppdaterade kömiljarden riktas mot cancervården. Kömiljarden beslutades i våras och nu räknas anslaget upp till 2,9 miljarder nästa år och 3 miljarder 2021.

Beskedet om HPV-vaccination för pojkar är glädjande, men samtidigt kritiserar Moderaterna att det kommer först nu.

– Det är oerhört tråkigt att regeringen väntat så länge. De offrar en kohort pojkar när de inte velat använda pengarna som fanns i M/KD-budgeten, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Sveriges Kommuner och Landsting välkomnar de fem utlovade välfärdsmiljarderna, men är inte nöjda med att en stor del av pengarna på andra områden kommer i form av riktade statsbidrag.

– Staten bör sätta punkt för de kortsiktiga, detaljstyrande statsbidragen. Generella satsningar på välfärden skulle ge högre kvalitet och bättre effektivitet, säger ordförande Anders Knape (M) i en skriftlig kommentar.

Han välkomnar också den välfärdskommission som ska tillsättas senare i höst, medan Vårdförbundet å sin sida säger att det inte går att vänta på kommissionen och att budgeten är ett lapptäcke som inte kommer att lösa vårdens utmaningar.

– Inget av det som har presenterats kommer lösa bristen på vårdens så livsviktiga yrkesgrupper, barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor eller specialistsjuksköterskor. Det är bra att regeringen inser att det behövs satsas på specialistsjuksköterskor och 200 miljoner kronor till karriärtjänster och möjligheter till vidareutbildning är därför i grunden positivt - men det blir tyvärr i det stora hela inte mer än en droppe i havet, säger ordförande Sineva Ribeiro.

Läkarförbundet efterlyser den satsning på 1250 ST-tjänster i allmänmedicin som Anna Nergårdhs utredning föreslog förra året. Förbundet pekar också på att det behövs fler ST-tjänster i andra specialiteter för att vårdköerna ska kunna kortas.

– Inget av detta återspeglas i regeringens budget. Ska vi korta köerna till bup som regeringen önskar är en satsning på ST-läkare i psykiatri nödvändig, säger Heidi Stensmyren.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev