Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Facken kritiska till sparförslaget i Dalarna

Publicerad: 20 oktober 2015, 08:57

Förödande och historielöst, säger Läkarförbundet. Det kommer att kännas, säger Vårdförbundet.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om det sparförslag som Landstinget Dalarna presenterade i går, måndag. Förslaget är tänkt att spara 330 miljoner kronor, bland annat genom att 600 tjänster försvinner på sikt och att AT-platserna minskar från 60 till 50 per år.

– Det är historielöst. Man har glömt bort hur man tänkte tidigare och att det var så otroligt rätt, säger Kristina Jennische, ordförande i Dalarnas läkarförening, till Dagens Medicin

Hon förklarar att landstinget för tio år sedan hade som uttalat mål att ha många AT-platser då man räknade med att alls läkare inte skulle stanna kvar i Dalarna efter att utbildningen var klar. Det har, enligt Kristina Jennische, lett till att landstinget i förlängningen fått ett hyfsat antal specialister och till och med ser en försiktig ökning i antalet ST i allmänmedicin.

– När man nu säger att man överutbildar förstår man inte att AT-läkarna också jobbar och det arbete de gör kommer att finnas kvar. Alla kollegor jag pratat med förstår att det är förödande för framtiden, vilket är helt sant, säger Kristina Jennische.

Vårdförbundet är aningen splittrat till sparförlaget.

Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet avdelning Dalarna, säger till Sveriges Radio P4 Dalarna, att hon är lättad över att det inte innehöll några stora förändringar för landstingets småsjukhus.

– Samtidigt såg jag siffran att det skulle minska 600 personal, och även om det är långt fram i tiden så kommer det bli tufft. Och man ska ta ner vårdplatserna, och det kommer att kännas. Man kommer att bli hårdare på prioriteringar med in- och utskrivningar, säger hon till radion.

Den 9 november kommer landstingsstyrelsen ta ställning till sparförslaget och 23–24 november kommer landstingsfullmäktige att fatta ett slutgiltigt beslut.

Relaterat material

600 tjänster bort i Dalarna

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev