Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Facken tar Lars Almroths parti

Publicerad: 21 maj 2019, 10:27

Gunilla Månsson.

Foto: Ulf Huett

Att Blekinges regionstyrelse vill göra sig av med hälso- och sjukvårdsdirektören väcker ont blod hos både Vårdförbundet och Blekinge läkarförening. Sjukvårdens omställning riskerar att avstanna, är en farhåga.


Ämnen i artikeln:

Region Blekinge

Lars Almroth delar inte regionstyrelsens syn på omställningen till framtidens sjukvård och därför får han lämna sin post som hälso- och sjukvårdsdirektör, förklarade i går styrelsens ordförande, Alexander Wendt (M), till Dagens Medicin. Läkarföreningen Blekinge tycker att motivet väger lätt.

– Jag tycker det är viktigt i en såhär stor organisation att man får ha olika åsikter och att det är högt i tak, att man inte får uttrycka alla åsikter signalerar att det är lågt i tak. Vi tycker det är olyckligt att hela omställningen riskerar tappa fart, säger Jonas Andersson, ordförande i Blekinge Läkarförening, till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Han får medhåll av Vårdförbundets ordförande i regionen, Gunilla Månsson, som till Sveriges Radio P4 Blekinge tar ett tydligare ställningstagande jämfört med när Dagens Medicin pratade med henne i går.

- Jag tycker det är olyckligt eftersom Vårdförbundets medlemmar behöver en omställning för att bedriva en säker vård, och det är olyckligt utifrån att medborgarna i Blekinge behöver en omställning av sjukvården som ligger i linje med det Lars Almroth jobbat fram, säger Gunilla Månsson till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Själv tycker Lars Almroth att det är ledsamt att behöva lämna sin post.

– Jag känner att vi hade mycket positivt på gång i Blekinge som jag gärna fortsatt hade velat vara en del av. Vi har arbetat fram ett program för framtidens hälso- och sjukvård, den nära vården och kunskapsstyrning. Vi har inlett arbetet men inte hunnit så långt, säger Lars Almroth till Dagens Medicin.

Å andra sidan har han känt ett fantastiskt stöd från verksamheten sedan det blev allmänt känt att han blivit uppsagd.

Håller du med om att du och regionstyrelsen varit oense om inriktningen på det här arbetet?
– Jag har tänkt mig att vi haft samma uppfattning. Det finns en bred politisk enighet i Blekinge om den framtida vårdens utveckling, så jag har trott att det funnits en enighet kring detta.

Har du inte fått några signaler på att det funnits meningsskiljaktigheter?
– Det är ingenting som jag särskilt kan erinra mig att jag tagit del av.

Så det här kom som en överraskning?
– Ja, det var inte väntat.

Det formella beslutet tas först den 5 juni av regionstyrelsen, som har beslutsmandatet i frågan.

Relaterat material

Hälso- och sjukvårdsdirektör tvingas gå

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Region Blekinge

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev