Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Fackförbund kräver anställning för doktorander

Publicerad: 1 mars 2019, 10:36

Bland annat Läkarförbundet och Naturvetarna vill se att regeringen kräver av universiteten att samtliga doktorander och postdoktorer erbjuds anställningar, istället för stipendier.


Det är företrädare för Saco, Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Naturvetarna och Sveriges läkarförbund som i en debattartikel på Svd.se skriver om den bristande sociala tryggheten för många forskare.

”I dag utför doktorander cirka en tredjedel av den forskning som publiceras från svenska lärosäten. Trots det är det ingen självklarhet att doktorander ska få lön som ersättning för sitt arbete. En del doktorander får istället stipendier som ersättning och de får då ett kraftigt försvagat socialt skyddsnät”, skriver debattörerna.

Otryggheten leder till att många väljer att lämna forskarkarriären, menar fackförbunden, som tycker att doktorander ska jämföras med exempelvis AT-läkare, som har en anställning och där arbetsgivaren får betala skatt och arbetsgivaravgifter.

Trots en regel i högskoleförordningen från 2017 om att alla doktorander ska ha anställning, finns fortfarande en andel doktorander och postdoktorer som finansierar sig genom stipendier och inte har någon anställning.

”Det är mycket märkligt att detta får fortgå och att staten, år efter år, ser genom fingrarna med det faktum att högt kvalificerade människor utför arbete med usla villkor på statliga myndigheter”, skriver fackföreträdarna. ”Vi kräver nu att regeringen tar sitt ansvar och ställer krav på universitetsledningarna att erbjuda anställning till samtliga doktorander och postdoktorer istället för stipendier.”

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev