Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Färre vårdanställda ger Skåne budgetöverskott

Publicerad: 11 december 2019, 11:20

Foto: Emil Langvad / BILDBYRÅN

För första gången sedan 2014 ser Region Skåne ut att nå sitt uppsatta överskottsmål på en miljard kronor. – Det är framförallt personalkostnaderna inom vården som har minskat, säger Per Einarsson (KD), gruppledare i Region Skåne.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Region Skåne ser ut att klara sitt överskottsmål på en miljard kronor 2019. Det meddelade den styrande alliansen efter den senaste uppföljningen av det ekonomiska läget i november.

– Vi har sett att utökade personalstyrkor inte har lett till kortade vårdköer. I stället har vi blivit mer återhållsamma, och börjat dra i bromsen, säger Per Einarsson.

Han fortsätter:

– Vi har inte sagt upp personal, men blivit mer restriktiva när vi tillsätter tjänster. Bland annat görs en prövning vid varje vakans. Sjukvården har ofta övertrasserat sin budget, och det har funnits en ”låt gå-mentalitet”. Den har vi nu satt stopp för, säger Per Einarsson.

Region Skåne är också en av de regioner som har minskat sina hyrkostnader vad gäller vårdpersonal de senaste åren. Bland annat genom hyrläkarstopp inom psykiatrin.

– Sedan stoppet infördes har den kompetens vi behöver stannat kvar i regionen. Däremot har vi inte gjort detsamma vad gäller sjuksköterskor eftersom det där finns en större rörlighet, säger Pär Einarsson.

När Alliansen tillträdde 2018 höjde de också skatten med 49 öre. Något som de motsatt sig de fyra åren innan dess.

– Ja, det är klart att skattehöjningen spelar in. Det och att vi har börjat hushålla bättre med resurserna, säger Per Einarsson.

För att regionen ska ha råd att investera i de nya sjukhus som planeras att byggas i framtiden, krävs flera år av budgetöverskott.

– Vi kommer vara tvungna att fortsätta hushålla för att inte behöva belåna våra barn och barnbarn, säger Per Einarsson.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev