söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nyfikenheten kring Ameli Norling, den nya hälso- och sjukvårdschefen på SKR, blir tydlig i bakgrundssamtalen inför Maktlistan. Många undrar vem hon är, vad hon vill och hur stark hon kommer att vara. I år hamnar hon på plats 29.

Foto: Johanna Wallen/Bildbyrån

Färskingen: ”Jag vill gärna att saker ska vara lösta i går”

I maj klev Ameli Norling in i rollen som SKR:s hälso- och sjukvårdschef. Nu tar hon steget in på Maktlistan – som ny och ganska okänd makthavare.
✓ Så ser hon på att efterträda Emma Spak
✓ Om beskrivningen ”tydlig, otålig och ivrig”
✓ Och om kritiken mot bristande öppenhet på SKR.

Publicerad: 27 juni 2023, 09:01

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se

Första tiden på jobbet har kantats av kläm- och helgdagar, men Ameli Norling medger att hon varit inne även på ledigheten. Samtidigt försöker hon ge sig själv tid. Inte för att frågorna är nya, de flesta har hon jobbat med tidigare – senast som enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm – men perspektiven måste kalibreras om något.

Läs mer: Maktlistan 2023 – placering 26–50

Nyfikenheten från branschen pockar på, Emma Spaks efterträdare är efterfrågad.

– Definitivt, det finns en uppmärksamhet kring rollen, det märker jag. Men jag tänker att det får ta lite tid att sätta mig in i frågorna innan jag kan sätta min prägel mer på arbetet, säger hon.

Man kan prova litet och jobba sig framåt. Ibland blir man väl teoretisk – utreda och fundera, utreda och fundera.

Nyfikenheten bekräftas också i bakgrundssamtalen inför Maktlistan. Många undrar vem hon är, vad hon vill och hur stark hon kommer att vara. En av dem som vet beskriver henne som ”tydlig, otålig och ivrig” och ”enormt kraftfull”. Ameli Norling, disputerad specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, skrattar åt beskrivningen. Hon lyfter själv gärna tydligheten som ett särskilt starkt drag, men förnekar inte varken otålighet eller ivrighet.

– Jo, jag vill gärna att saker ska vara lösta i går. Jag tror att det är bättre att göra saker, att prova. Man kan prova litet och jobba sig framåt. Ibland blir man väl teoretisk – utreda och fundera, utreda och fundera.

Ameli Norling tycker om att leda. Ändå undviker hon gärna att dröja kvar alltför länge vid sina egna insatser utan lyfter hellre upp sina medarbetare. Tvingas hon använder hon ord som ”bollplank” som ska ”stötta”.

Många upplevde din företrädare som väldigt stark och synlig. Hur kommer du att matcha det?

– Dels kan man vara olika personer, dels var situationen annorlunda då. Pandemin satte fokus på både rollen och Emma som person. Jag ser inte riktigt att vi befinner oss i en sån situation nu. Det här jobbet och SKR handlar inte om mig som person. Det är hur vi stöttar medlemmarna och för sakfrågorna framåt.

”Pandemin satte fokus på både rollen och Emma som person. Jag ser inte riktigt att vi befinner oss i en sån situation nu. Det här jobbet och SKR handlar inte om mig som person ”, säger Ameli Norling om företrädaren Emma Spak. Foto: Johanna Wallen / Bildbyrån

”Pandemin satte fokus på både rollen och Emma som person. Jag ser inte riktigt att vi befinner oss i en sån situation nu. Det här jobbet och SKR handlar inte om mig som person ”, säger Ameli Norling om företrädaren Emma Spak.

Foto: Johanna Wallen / Bildbyrån

På frågan om saker hon själv vill driva framåt handlar svaret om klassiska frågor som kompetensförsörjningen och omställningen till god och nära vård. Hon vill också integrera SKR:s satsningar inom cancer och kvinnohälsa i det större arbetet med hälso- och sjukvården. Ameli Norling nämner också samarbete med staten:

– Vi behöver en långsiktighet i överenskommelser mellan regeringen och våra medlemmar. När det kommer korta överenskommelser och förändringar blir det väldigt svårt. Vi behöver jobba i den riktningen.

Vad är det som får oss att tro att det är huvudmannaskapet som är den avgörande frågan för hälso- och sjukvården i dagsläget?

Någon vecka före den här intervjun presenterade regeringen direktiven till utredningen om helt eller delvis förstatligande av vården. SKR:s ordförande Anders Henriksson (S) kallade utvecklingen för ”en våt filt”. Men givet läget i vården i dag, hur kan SKR vara så säkra på att dagens system är det bästa?

– Om vi vänder på det. Vad är det som får oss att tro att det är huvudmannaskapet som är den avgörande frågan för hälso- och sjukvården i dagsläget? Jag ser inte att det uppenbart löser utmaningarna inom kompetensförsörjning eller andra frågor. Det viktigaste är att se vad vi har för problem och problembeskrivning, först då kan vi komma fram till en klok lösning, säger Ameli Norling.

Det sker en del kring SKR, och organisationen har kritiserats för att vara för stängd. Behöver ni bli bättre på att förklara vad ni gör?

– Vi är öppna och jobbar utifrån det faktum att vi är en intresseorganisation tänker jag. Det är ju tråkigt om det uppfattas på det sättet, jag vet att det är en kritik jag hört från flera i min profession också och det är något jag vill bidra till att man uppfattar annorlunda.

Du upplever inte att det är så, hittills?

– Absolut inte. Tvärtom, jag skulle säga att det är en väldigt öppen organisation.

Läs mer:

Maktlistan 2023 – placering 26–50

Maktlistan 2023 – placering 51-100

Sjukvårdsdirektören: ”Jag aktar mig för att gå in i rent politiska frågor”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.


Ämnen i artikeln:

MaktlistanRedaktionens valSKRAmeli Norling

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev